Nedelja 25.11.2018.
12:00
M. Đorđević - Vesti

Svetac leči glavobolju

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Veruje se da voda sa Prohorovog izvora krepi organizam i da pomaže u lečenju raznih bolesti i stanja. Do izvora se stiže uskim i strmim puteljkom. Usput su postavljene klupe za odmor, a kod samog izvora je i sto.

Odatle se preko drvenog mostića stiže do lepo uređenog izvorišta, iz koga teče hladna, bistra voda. Priča se da su mnogi koji su dolazili sa glavoboljom posle umivanja ovom vodom, postali vedriji, a tegobe su im nestale.

Otuda ima i ljudi koji redovno dolaze na umivanje. Da li zbog stvarnih lekovitih svojstava, molitve ili, kako se veruje, blizine mirotočivih moštiju, mnogima se zdravlje poboljša i celokupno stanje organizma popravi, pričaju meštani.

Malobrojni žitelji okolnih sela kažu da je voda lekovita, ali da je za ozdravljenje potrebna i snaga čovekove volje, a za vernike, i vera u molitvu.

Sveće i darovi

Kutak kod izvora Prohora Pčinjskog ušuškan je u brdima, obraslim bukovom šumom, pa je prava oaza hladovine i mira. Mnogi posetioci kraj izvora pale sveće za zdravlje u znak poštovanja prema Svetom Prohoru. Neki ostavljaju i novac, hleb, cveće, peškire i maramice.

2019 © - Vesti online