Utorak 20.11.2018.
18:09
Vestionline,sputniknews.com

Da li su mogući pomirenje i suživot u Vukovaru?

pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Treba otvoriti stranice pomirenja i suživota - rekao je Plenković i dodao da je proces suživota težak.

List navodi da su se slični tonovi ove godine čuli i sa oltara.

- Braćo, Vukovar nema drugoga puta osim puta Hristovog praštanja i pomirenja - rekao je Egidije Ivan Živković, željezanski biskup iz austrijskoga Gradišća.

Savetnik za branitelje vukovarskog gradonačelnika Tomislav Josić kaže da "nisu svi Srbi krivi", te da je to jasno kao dan, ali ne pod ovim uslovima.

On smatra da puta prema pomirenju ne može biti s odvojenim školama i s odvojenim vrtića za srpsku i hrvatsku decu.

Budemo li, kaže Josić, razdvajali decu i učili ih različitoj istoriji, pomirenje će ići vrlo teško.

Dodao je da pomirenja ne može biti ni bez procesuiranja ratnih zločina.

- Od samog početka politika je radila da ne bude pomirenja, a sada pričaju o pomirenju. Politika koja je razdvojila sada želi da pomiri. Da se to nije dogodilo, verovatno bi bila puno bolja situacija. Ali oni su to svesno i namerno napravili. Treba imati volje sa svih strana, a ja nisam siguran da je ima. Lako je iz Zagreba govoriti o pomirenju u Vukovaru. Sve su to prazne priče, koje imaju malo veze s realnošću i nisam siguran da ni zvanični Zagreb ni zvanični Beograd žele da se dođe do rešenja -  naveo Josić.

I Srđan Milaković, zamenik vukovarskog gradonačelnika iz redova srpske nacionalne manjine, mišljenja je da su takve poruke svakako dobrodošle.

Preduslov za istinsko pomirenje bilo bi uključivanje Srba u protokol obeležavanje Dana sećanja, smatra Milaković.

On ističe da je prilika propuštena i na nedavnom protestu gde je trebalo da bude mesta i za ispovesti porodica srpskih civilnih žrtava.

- Mnogi su uoči Dana sećanja upozoravali i da Vukovar ne može živeti samo od sećanja i da je snažan privredni zamah preduslov za normalizaciju. A sudeći po službenim podacima Fine za 2017. godine, stvari na tom području ipak se kreću nabolje - kazao je Milaković.

2019 © - Vesti online