Nedelja 18.11.2018.
22:33
Vestionline, Tanjug

Kimov režim ponovo na snazi?

Tanjug/AP
Kim Džong-un

Takođe, namera je i da osigura vojsku u trenutku kada vodi pregovore o okončanju svog nuklearnog programa, kažu analitičari.

Severnokorejski lider prisustvovao je testiranju novorazvijenog taktičkog oružja koje bi moglo da posluži kao "čelični zid", javili su u petak državni mediji ne iznoseći detalje o oružju, a eksperti navode da je taj test deo Kimove inicijative da konvencionalnu vojnu moć fokusira na visokotehnološko oružje. 

- Ovo je neka vrsta severnokorejske verzije vojne reforme. Poruka za spoljni svet bi glasila: "Ne potcenjujte nas, i mi se modernizujemo" - rekao je Čoi Kang, potpredsednik Azijskog instituta za političke studije u Seulu, prenosi Rojters. 

Novo, unapređeno oružje moglo bi biti još važnije u trenutku kada ova zemlja mora da se odrekne barem jednog dela svog nuklearnog arsenala, ocenjuje britanska agencija. 

Kim Dong-jub, vojni ekspert na Institutu za dalekoistočne studije Univerziteta Kjungnam u Seulu, kaže da bi Kim, težeći ka modernizovanom oružju, mogao da nastoji da umiri vojne generale i javnost u Severnoj Koreji koji su možda zabrinuti zbog budućnosti bez nuklearnog oružja. 

- Možda on mora da konsoliduje zemlju iako bi takvo rukovođenje na terenu moglo da spoljnom svetu pošalje negativne signale - zaključuje južnokorejski profesor.

2019 © - Vesti online