Četvrtak 27.09.2018.
21:46
Vestionline

Makedonci bojkotovali govor svog predsednika u UN

EPA/NAKE BATEV
 

Kako je naveo, "ne želi da da legitimitet otvorenom pozivu na bojkot referenduma".

"Napustio sam salu tokom govora Ivanova, jer ne želimo i nećemo da damo legitimitet njegovom skandaloznom izlaganju, punom manipulacija, mržnje i stvaranja neprijatelja", napisao je Žernovski na svom profilu na Fejsbuku. 

Kako je naveo, "otvoreni poziv na bojkot referenduma i teška zloupotreba govornice zapravo je poziv na samoizolovanje, ali je i krajnja neodgovornost prema sadašnjim i budućim generacijama". 

"Makedonija više nema vremena za gubljenje", naglasio je Žernovski, zaključivši da Ivanova i njegove stavove "treba ispratiti u istoriju", a "nastaviti sa prijateljima i partnerima iz EU i NATO, sa građanima Makedonije i za njih, izgradnju zajedničke uspešne budućnosti". 

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov kritikovao je danas u Njujorku visoke zvaničnike SAD i EU zbog podrške prestojećem referendumu o promeni imena njegove zemlje i ujedno pozvao svoje sunarodnike da ne izađu na glasanje u nedelju. 

Ivanov, koji je danas govorio u Generalnoj skupštini UN, nazvao je izmenu imena Makedonije "zamkom" i "grubim kršenjem suvereniteta", prenosi AP. 

Makedonski predsednik je kritikovao američke i evropske zvaničnike koji su posetili Makedoniju proteklih nedelja, jer su, kako je naveo, nagovestili da izmena imena pruža njegovoj zemlji jedinu nadu da se ikada pridruži NATO i EU. 

"Ako nam oduzmete nadu, šta će nam onda ostati?", upitao je Ivanov. 

Američka agencija napominje da su američki i evropski zvaničnici optužili Rusiju za mešanje protiv izmene imena Makedonije. Referendum u Makedoniji, o sporazumu koji su Atina i Skoplje postigli o imenu te bivše jugoslovenske republike, biće održan u nedelju.

2019 © - Vesti online