Ponedeljak 24.09.2018.
09:45
blic.rs, Vestionline

Srbija bi do kraja godine mogla da otvori tri nova poglavlja u pregovorima sa EU

pixabay.com
 

Imajući u vidu da Unijom trenutno predsedava Austrija, kojoj je približavanje Balkana jedan od prioriteta, njeni predstavnici pokušaće da učine sve da bi Srbija napravila značajan korak u evrointegracijama, navodi list.

Poslednji put Srbija je otvorila dva pregovaračka poglavlja u junu u Luksembrugu, čime se broj otvorenih poglavlja popeo na 14 od ukupno 35, od čega su dva zatvorena.

"Novosti" podsećaju da je Srbija već tada bila spremna za otvaranje još tri poglavlja, ali iz političkih razloga neke zemlje članice nisu dozvolile brže približavanje.

U fiokama briselske administracije na čekanju su finansijske usluge (devet), ekonomska i

monetarna politika (17) i statistika (18).

- Napredujemo polako, raspravljamo redovno na sastancima Radne grupe za proširenje o Srbiji, a neke države i dalje smatraju da ne treba previše da se žuri - kaže visoko pozicionirani izvor iz Evropskog saveta.

Sagovornik dodaje da bi zbog toga bilo prerano očekivati otvaranje novih poglavlja u oktobru i da je realan rok kraj godine.

U tekstu se navodi da Srbija planira da za otvaranje pripremi još jednu oblast, poglavlje koje se odnosi na zaštitu potrošača i zdravlja.

U raspravu je, u međuvremenu, uključeno i poglavlje tri, vezano za pravo poslovnog nastanjivanja i slobodu pružanja usluga.

Predstavnici zemalja članica trenutno utvrđuju da li je Srbija ispunila merila za otvaranje ovog poglavlja.

2019 © - Vesti online