Subota 15.09.2018.
13:33
Vestionline

Čadež: Osnivamo poslovni Savet Srbije i Indije

Tanjug
Predsednik PKS Marko Čadež

Čadež je rekao da su na srpsko-indijskom Biznis forumu prisutne velike kompanije iz Srbije, koje posluju širom sveta, kao i indijske kompanije iz oblasti farmacije, informaciono-komunikacionih tehnologija, obnovljivih izvora energije, metalske industrije, trgovine i usluga i drugih. 

On je na otvaranju foruma rekao da će danas biti održani i bilateralni razgovori privrednika i poručio da gosti iz Indije mogu da računaju na potpunu podršku PKS. 

- Radićemo na tome da što pre uspostavimo u Beogradu poslovni Savet Srbije i Indije. Ponudio sam da to bude ujedno poslovni savet za ceo Zapadni Balkan i Indiju - rekao je Čadež. 

Predsednik Konfederacije indijske industrije Mehruf Manalodi je rekao da je Srbija odlična investiciona destinacija i da privrednici našu zemlju vide kao kapiju za ulazak na evropsko tržište. 

- Indisjka poslovana delagacija je oduševljena što učestvuje na ovom forumu. Radujemo se što ćemo se povezati sa srpskom industrijom. Poseta je došla u pravom trenutku pošto su dobri bilasteralni odnosi dve zemlje - rekao je on.

Manoladi je rekao da su obe zemlje u usponu i da Srbija beleži rast od 4,8 odsto u drugom kvartalu ove godine, kao i da Indija beleži rast industrije od 8,2 odsto i privredni rast od oko osam odsto. 

Naglasio je da je Indija sada jedinstveno tržište i da su poboljšali poslovno okruženje prethodnih godina, uklonivši administrativne prepreke, kao i da imaju sistem jedinstvenog šaltera. Podsetio je da je Srbija ukinula vize za indijske državljane, što je veoma važno za privrednu saradnju. 

Manoladi je istakao da su posebno zanimljive oblasti za indijske privrednike u Srbiji trgovina i prerada hrane, poljoprivredne mašine, obnovljivi izvori energije, rudarstvo, farmaceutika, proizvodnja gvožda i čelika, automobilska industrija, nameštaj, tekstil, turizam i ugostiteljstvo...

2019 © - Vesti online