Subota 15.09.2018.
08:12
Radio Slobodna Evropa

Vučićevo trgovanje sa Briselom

Tanjug
Aleksandar Vučić i Federika Mogerini

Prethodno, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da bi deo bilo kakvog sporazuma sa Kosovom, trebalo da uključuje i jasne garancije da će Srbija biti članica Unije 2025. godine.

Na tu Vučićevu izjavu, portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančič odgovara da su kriterijumi za prijem jasno definisani, i da je ključ za njihovo ispunjavanje u rukama Srbije.

- Pre prijema u EZ Srbija mora da ispuni jasno definisane kriterijume i da nastavi rad na sporazumu o normalizaciji odnosa sa Kosovom - rekla jeza  RSE Maja Kocijančič.

- Evropska komisija je Strategijom za Zapadni Balkan opredelila indikativni datum, ali je jasno rekla da kriterijumi moraju da budu ispunjeni. To je ključ koji u rukama ima samo Srbija. Dakle, Srbija je ta koja mora da uradi ono što je potrebno za napredak u procesu proširenja. Takođe, jasno je opredeljeno i da se mora nastaviti rad na sporazumu između Beograda i Prištine za sveobuhvatnu normalizaciju odnosa - podvlači Kocijančič.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u intervjuu za Rojters izjavio da bi Srbija trebalo da dobije jasne garancije da će se 2025. godine priključiti Evropskoj uniji, kao deo bilo kakvog dogovora sa susednim Kosovom, koji bi trasirao put obema stranama za članstvo u bloku.

Dragiša Mijačić, direktor nevladinog Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj (InTER) i član Nacionalnog konventa o EU, ocenjuje da se traže različiti modaliteti konačnog rešenja za pitanje odnosa Srbije i Kosova, i da Aleksandar Vučić trenutno trguje.

- U toj trgovini, jedna od stvari je vezana za članstvo u EU. Vučić ovom porukom pokušava da vidi koje su opcije, šta Srbija može da dobije da bi mogla da napravi sledeći korak u normalizaciji ili u priznavanju Kosova. On je više puta naglasio da Srbija ne može da izađe kao totalni gubitnik. On nečim mora da zadovolji srpsku javnost - navodi Mijačić.

Na Vučićevu poruku nadovezao se i predsednik skupštinskog odbora za Kosovo Milovan Drecun, koji je rekao da bi "čvrste garancije za ulazak Srbije u Evropsku uniju predstavljale snažnu potvrdu i verifikaciju sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine".

Na pitanje da li su ovakve poruke prejake, i mogu li se čitati kao neka vrsta ucene, Dragiša Mijačić odgovara odrečno, ali podvlači da Srbija pre članstva u EU mora da sprovede unutrašnje reforme.

- Uslov mora da ostane i zadovoljavanje unutrašnjih reformi koje su nama kao društvu neophodne i da ne bude da je Srbija ušla u EU samo zato što je priznala Kosovo - kaže on.

2019 © - Vesti online