Subota 01.09.2018.
18:15
Vestionline, Tanjug

Plenković: Nije tačno da smo nasilnici

EPA/Julien Warnand
Andrej Plenković: Hrvatska ima važnu ulogu u zaštiti spoljne granice EU

Plenković je, u intervjuu za nemački "Velt", naglasio da hrvatska policija sprovodi nacionalno i evropsko zakonodavstvo i pravila, uključujući šengenski zakonik i dablinsku uredbu.

Kako je rekao, hrvatska uloga u zaštiti najduže spoljne evropske granice je od velike važnosti da bi se sprečilo ponavljanje nekontrolisanih migracija kao 2015. godine, i nezakonite migracije na novim rutama, prenela je Hina.

Migranti koji su stigli do BiH i nevladine organizacije žale se na nasilne metode hrvatske policije u odvraćanju migranata s hrvatske granice.

Na pitanje da li je nemačka kancelarka Angela Merkel pametno postupila prilikom rešavanja migracijske krize 2015/2016, Plenković je rekao da je njena reakcija bio gest solidarnosti.

- Sada je svima jasno da se ilegalne migracije ne bi smele dopuštati na taj način. Stoga je bolje ojačati spoljnu granicu i pokušati rešiti problem u državi porekla. Ovo je lekcija naučena za sve nas - istakao je hrvatski premijer i dodao da se sada pokušava solidarna podela tereta na nivou Evrope.

Prema Plenkoviću, posle izlaska Velike Britanije iz EU, uloga Nemačke biće još važnija.

- Svi očekuju od Nemačke, zajedno s Francuskom, novi zamah vođstva, nove ideje za jačanje evropskog projekta, kao i da budu jasna razgraničenja kojom će se glavne stranke razlikovati od populističkih pokreta - rekao je Plenković.

"To je velika ključna bitka za Evropu i naše zemlje u narednih nekoliko godina. Kancelarka Merkel suočena je s istim izazovima u Nemačkoj".

2019 © - Vesti online