Utorak 12.06.2018.
00:22
Đ. Barović - Vesti

Pletu mrežu oko Dodika

Tanjug
Smeta Zapadnu: Milorad Dodik

"Tajms" navodi da je on na tom skupu potvrdio važnu ulogu Velike Britanije u evropskoj bezbednosti.

- Ovo razmeštanje pokazuje našu predanost da obezbedimo da izbori u Bosni i Hercegovini budu slobodni i pošteni i da se održe bez ometanja zloćudnih spoljnih uticaja. Naše oružane snage imaju vodeću ulogu u zaštiti stabilnosti, prosperiteta i načina života za milione ljudi na Zapadnom Balkanu i diljem Evrope - rekao je britanski ministar pre drugog dana sastanka u sedištu NATO.

Kako je navedeno u saopštenju Ministarstva odbrane, te trupe će doprineti "specijalističkom nadzoru i obaveštajnoj radnoj grupi" koju čine saveznici EU i NATO i pokriće period uoči izbora, navelo je ministarstvo. Predviđeno je da na Zapadnom Balkanu ostanu šest meseci, kao deo misije od 600 članova EUFOR pod nazivom "Operacija Altea" kojom komanduje NATO.
Ambasada Velike Britanije u BiH odmah je demantovala pisanje "Tajmsa", ali samo u delu zbog čega njeni "obaveštajci" stižu u Bosnu.

Za profesora Predraga Ćeranića, dekana Fakulteta bezbednosnih nauka u Banjaluci, pisanje "Tajmsa" uopšte ne iznenađuje.

- Pre četiri meseca sam u tekstu "Briti ne 'mirišu' ni velike ni male Ruse" obelodanio upravo ovakav scenario. Zato mi je bilo sasvim jasno da će se predstojeći izbori na svaki način iskoristiti za obračun sa Srbima. Za Britance, koji žele da povrate svoj uticaj na Balkanu, Srbi su, nepokoran narod kojima suštinski ne veruju. Zato je osnovna platforma Velike Britanije za prostor Zapadnog Balkana da Srbi ni po koju cenu ne smeju biti ni ekonomski, vojni ili politički faktor. Zbog toga se na svaki način i opstruiše politika Aleksandra Vučića prema Kosovu, ali i predsednik Srpske Milorad Dodik koji je ključna figura za Srbe preko Drine - ističe za "Vesti" Ćeranić.

On objašnjava da je još sredinom februara ove godine bilo sasvim jasno da će Britanija pokušati da se na svaki način umeša u izborni proces u BiH.

- Tada je u posetu Srbiji stigao šef britanske tajne službe Aleks Janger, pa je logično pitanje bilo zbog čega se sastao sa predsednikom Srbije, kada je uobičajena praksa da se susreće sa svojim kolegama iz Službe. Sasvim je jasno da je želeo lično da prenese ne samo poruku da Britanija ne odobrava veći upliv ruskog uticaja i na Srbiju i na Republiku Srpsku, a zatim i kako bi obavestio Vučića da će na osnovu odluke britanske vlade oko 600 pripadnika elitne specijalne jedinice SAS biti stacionirano na aerodromu kod Tuzle, a faktički sa zaduženjem da u slučaju etničkih napetosti budu raspoređeni duž granice između BiH i Srbije - ističe profesor Ćeranić.

Kapija Istoka i Zapada

Profesor Predrag Ćeranić ističe da veće uplitanje Velike Britanije, posebno njenih tajnih službi, u dešavanja na Balkanu treba posmatrati kroz prizmu narastajućeg uticaja koji u ovom delu Evrope imaju Turska, Kina i Rusija.

- Prostor Balkana je tradicionalno kapija između Istoka i Zapada, pa otuda tako treba i posmatrati aktuelne događaja. U Turskoj počinje izgradnja Južnog toka, a istovremeno Kina, kroz revitalizaciju novog Puta svile, takođe osnažuje prisustvo na Balkanu. Da bi se zaustavilo njihovo jačanje, stvaranje haosa je uvek dobar izbor. Uostalom, Velika Britanija svoje vekovno kolonijalno carstvo uspešno održava upravo zahvaljujući tajnim aktivnostima, dobrim analizama prilika i procenama - ističe Ćeranić.

Demanti ambasade

U demantiju Ambasade Velike Britanije u BiH navodi se da priključenje britanskih trupa misiji EU i NATO u Bosni nije usmereno protiv Rusije, već je reakcija na zahtev operativnog komandanta EUFOR.
"Ujedinjeno Kraljevstvo odgovorilo je na zahtev operativnog komandanta EUFOR za upućivanje dodatnih 40 vojnika kako bi se unapredili kapaciteti EUFOR za pregled situacije i pružila podrška komandantu u njegovoj misiji osiguranja sigurnog okruženja u Bosni i Hercegovini", piše u saopštenju ambasade.

 

 

 

2019 © - Vesti online