Subota 09.06.2018.
00:10
J. Arsenović - Vesti

Pukla bruka do Frankfurta

www.mc.rs
U centru skandala: Meho Omerović

- Dugo je najozbiljniji kriminal i povreda dostojanstva Narodne skupštine bila krađa poslaničkih mandata, ali sada je to u senku bacio Meho Omerović krađom nekih parfema i karmina na aerodromu u Frankfurtu. Najgore je što se pozvao na diplomatski pasoš, što je nanelo veliku štetu Narodnoj skupštini i Srbiji - rekla je Vjerica Radeta iz Srpske radikalne stranke.

DS: Skretanje teme


I dok su radikali moralisali lamentirajući nad "slučajem Omerović", poslanik Demokratske stranke Radoslav Milojičić smatra da otvaranjem priče o navodnom pokušaju krađe parfema i karmina u vrednosti od 170 evra radikali skreću temu sa zaduživanja države u milijardama.

Radikali od vladajuće većine, čiji je Omerović deo, očekuju da od poslanika traži da vrati mandat, ali je predsednica Narodne skupštine Maja Gojković insistirala na tome da se odgovornost za navodnu krađu ne prejudicira.

- Trudićemo se da preko naših konzulata dobijemo detaljnije podatke šta se zaista desilo, čisto da ne bi pala ružna slika na rad naših parlamentaraca koji često putuju u inostranstvo, te vas molim da se uzdržimo od komenatara da li je u pitanju krivično delo krađe ili nešto drugo dok ne dobijemo izveštaj - rekla je ona.

Sporni događaj desio se 30. maja na frankfurtskom aerodromu gde je srpska parlamentarna delegacija presedala na putu za Brisel. Prema prvobitnoj varijanti, Omerovića je detektiv u fri-šopu uhvatio kako iz prodavnice iznosi parfem i tri karmina koje nije platio, zbog čega je pozvana policija i napravljen izveštaj, a srpski poslanik se pozvao na diplomatski imunitet.

Nakon što su u srpskom konzulatu potvrdili da je reč o narodnom poslaniku, Omerović je pušten. Prema Omerovićevoj verziji, on nije ništa ukrao nego je zbog stomačnih problema bio primoran da istrči iz fri-šopa do najbližeg toaleta.

Mijatović: Nemačka ozbiljna država

Poslanik SDPS Milorad Mijatović, stranke kojoj pripada Omerović, kaže da niko ne može biti kriv dok se to ne dokaže.
- Dozvolite da nadležni organi Nemačke podnesu svoje izveštaje istrage i tek onda da govorimo o činu koji se desio. Svi verujemo nemačkoj državi i ako je tako kako ga u našoj zemlji predstavljaju, Nemačka će dati pravi odgovor. SDPS će takođe dati svoj odgovor - najavio je on, dok se lider SDPS Rasim Ljajić nije oglašavao.

- Iznenada sam osetio kako creva počinju da mi se prazne. Uspaničim se, izbezumim se i gledam gde su strelice za toalet... Samo sam istrčao, bio u toaletu 10-15 minuta svestan da u ruci držim parfem i karmine. Posle se vraćam ka fri-šopu i vidim mlađeg čoveka u civilu koji mi daje znak da priđem. Ja priđem kasi i kažem: "Znam, znam, medicinski problem, objasniću" - slikovito je prepričavao za TV Prva neprijatan događaj.

8 puta Omerović 2017. bio na službenom putu u inostranstvo

Potom mu je radnik iz fri-šopa uzeo ranac i počeo da rovari po njemu i kada je video pasoš pitao ga da li je diplomatski, što mu je Omerović potvrdio. Posle su došli policajac i policajka i posle uvida u dokumenta koja su fotografisali rekli mu da može da ide.

Omerović sve vreme tvrdi da se on nije prvi pozvao na diplomatski imunitet, ali je predsednica Skupštine, najavljujući da će od nadležnih organa tražiti izveštaj o događaju, rekla da jedino sa čim je upoznata jeste to, da se poslanik pozvao na diplomatski imunitet. Da li će diplomatska zaštita presuditi da se o celoj epizodi, koja je unizila dostojanstvo i čast Narodne skupštine i njenih poslanika, ne razvlači dalje u javnosti ne zna čak, po sopstvenom priznanju, ni Maja Gojković.

Odbor za bezbednost

Omerović je već 17 godina narodni poslanik i predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova. Putovao je u Brisel preko Frankfurta u svojstvu člana delegacije Skupštine Srbije koja je na poziv misije Oebs učestvovala na debati o sprovođenju bezbednosne politike u kontekstu procesa pridruživanja Srbije EU.
- Neko pokušava da me napravi lopovom i to u trenutku kada sam član Odbora za bezbednost - potražio je Omerović skrivene motive zavere.


Kolege kao svedoci

U prilog svoje priče da je još na polasku iz Beograda imao stomačnih problema, Omerović se pozvao na svoje kolege iz parlamentarne delegacije.
- To su javno potvrdile i neke kolege iz parlamentarne delegacije, a bilo je ukupno 13 poslanika - tvrdi on.

2018 © - Vesti online