Četvrtak 31.05.2018.
18:00
K. Nedeljković - Vesti - Foto: Lična arhiva

Uskoro u Istanbulu

Lična arhiva
U mislima novih ljudi: Nikolaij Jovanović

Poželeli su joj brz oporavak i uspešno lečenje. Oba priloga, kao i dobre želje, prosledili smo na kućnu adresu Nikolijinih roditelja, Slobodana i Snežane Jovanović, koji se od ćerkicinog rođenja bore za njeno lakše i bolje sutra.

- Verujte ne znam na koji način bih mogao da se zahvalim svim divnim ljudima koji su uz nas, kao i humanim zemljacima koji su mislili na našu Nikoliju. Jedno ogromno hvala svima, posebno što su na ovaj način podržali našu borbu da joj omogućimo bolju budućnost, ulepšamo detinjstvo i jednog dana, nadamo se, postavimo i na svoje noge. Zaista su nas prijatno iznenadili. Želimo im dobro zdravlje i svaku sreću. Kao što znate, mi kao roditelji, iscrpeli smo sve finansijske mogućnosti, a želimo da Nikoliji omogućimo da se razvija kao njeni vršnjaci i da nam i ona što pre potrči u zagrljaj. Za to je potrebno mnogo novca, čega smo i te kako svesni, ali ne smemo da odustanemo od našeg malog borca, koji se svim silama bori, kao i mi - rekao je otac Slobodan Jovanović, dodavši:

- Ono što je definitivno, to je da ćemo 17. juna otići u Tursku, gde će Nikolija biti podvrgnuta operaciji na kičmi. Uz pomoć dobrih ljudi uspeli smo da prikupimo novac za tu prvu operaciju, a za kasnije videćemo, jer posle Turske joj sledi put u Rusiju na korektivnu operaciju, a zatim još jedna operacija očiju u Rusiji. Za rehabilitacije u zemlji i inostranstvu, operacije, ortopedska pomagala, hidro i hipoterapije, potrebno je zaista mnogo novca i zato nam je pomoć naših humanih zemljaka i više nego dobrodošla. Zapravo tek sa ovom operacijom počinje još jedna teška životna etapa za sve nas, ali mi se nadamo najboljem mogućem ishodu.

Neizmerna ljubav

Prognoze za Nikoliju od početka su bile katastrofalne i lekari su mislili da će teško preživeti, da će biti biljka, međutim, ogromna vera Jovanovića ih je dovela tu gde su sad, demantujući poražavajuću dijagnozu.
- Zahvaljujući našoj Nikoliji, sigurna sam da smo svi postali "bolji ljudi". Ona nam je pokazala da još više cenimo istinske vrednosti života, ali i šta su iskonska sreća, ljubav, volja... Zahvalni smo Bogu na Nikoliji, baš takvoj, kakva je - ističe majka Snežana.

Podsećanja radi, mala Nikolija je rođena u sedmom mesecu i zato je provela 45 dana u inkubatoru. Pri porođaju je imala moždano krvarenje, posle čega su nastale ciste na mozgu. Bila je na aparatima za disanje i održavanje života, a dvadeseti dan po rođenju je prestala da diše, pri čemu je reanimirana i vraćena u život. Sa pet meseci su se javili prvi trzaji i tada je dijagnostifikovan Vestov sindrom, najteži oblik epilepsije koji je za posledicu ostavio i atrofiju očnih nerava, ali i cerebralna paraliza.

Ipak, ljupka Nikolija je veliki borac, ratnik, a njen trud i volja vredni poštovanja. Izgovara desetak reči i sve razume. Igra se sa bratom, smeje se, kratkotrajno zadržava sedeći položaj i pokušava da puzi kao vojnik. Njena volja da bude poput vršnjaka, takođe, podstiče roditelje da ne odustaju i da učine sve što je u njihovoj moći da se to jednog dana i ostvari.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

 

2019 © - Vesti online