Subota 12.05.2018.
19:51
Vestionline

"Srbi na Kosovu su taoci Beograda"

M. Karović

 

- Potrebni su nam Srbi na Kosovu, potrebni su kosovskim Albancima, kosovskom društvu su potrebni. Nažalost, oni su taoci Beograda, tako je bilo oduvek. I Zapad se tako ponaša, i to im uvek i kažem. Očekuju od Beograda i od lidera u Beogradu da bude poglavica divljeg plemena - kaže on u intervjuu za RTK u Prištini.

Srpska lista je povodom ovih izjava saopštila da su “ponovo aktivirani udvorički elementi unutar srpske političke scene“.

Jovanović smatra da kosovska zajednica nema normalan život kakav joj je potreban.

- Nema predstavnike Srba koji će, kad odu u parlament, voditi računa o ljudima koji su za njih glasali, nego su to 'renta-poslanici' koji razmišljaju za Beograd, a ne za vas ovde, i često ti interesi nisu identični. Zato je tako nesrećan sever Kosova - kaže on.

Ponavlja stav da je Srbija svoju tragičnu priču kao država na Kosovu okončali 1999.

Kako kaže, predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću nije danas lako, jer treba danas platiti cenu za sve greške.

- Ali ako se baviš politikom u Srbiji onda moraš biti spreman na to. On svoju šansu treba da traži zajedno sa svima nama u toj drugačijoj budućnosti koju možemo da stvorimo i koju treba da stvorimo - kaže on.

Upitan da li očkeuje da Srbija, kada je reč o Kosovu, donese neko konačno rešenje do kraja godine i da li će predsednik Vučić biti taj koji će Srbima saopštiti to rešenje, Jovanović odgovara:

- Svi znaju to. I svi znaju da tu nema više manevarskog prostora. U suprotnom, Koštunica bi i danas bio premijer.... Vučić je lider moje zemlje i ako on nema snagu da kaže istinu, ko tu istinu treba da kaže? - kaže on.

Prema njegovim rečima, problem je nešto drugo - može Vučić da donese odluku, ali neko treba sa tom odlukom da živi, da je razume, da iskoristi prilike koje ona otvara.

- Nama ne treba odnos sa Kosovom u kom ćemo mi samo zameniti rovove. Ne treba nam Kosovo koje će postati članica Ujedinjenih nacija, a mi onda sa Kosovom biti u nekom novom sukobu pet, deset ili petnaest godina - kaže lider LDP.

Na pitanje da li to su pregovori u Briselu uzaludni, on kaže da nisu i da ih doživaljava kao amortizaciju tih pritisaka i stvaranja atmosfere za neko rešenje.

Na pitanje šta bi se desilo kada bi se u ovom trenutku raspisao referendum u Srbiji po pitanju Kosova on je uveren da je svima jasno da bi Srbi bez problema rekli - ne.

- Ne možete da prenesete na narod tu vrstu odgovornosti. Moramo da preuzmemo odgovornost, pa da radimo sa ljudima, pa da im objasnimo zašto oni treba da glasaju - zaključio je on.

U vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića, i činjenicom da se još ne znaju počinioci, on kaže:

- To znači da je jasno ko su počinioci. To znači da nema nikakve veze sa etničkim sukobom i da ne postoji nijedan normalan razlog zbog kojeg bi neki Albanac otišao i ubio Olivera Ivanovića. Oliver Ivanović je ubijen da bi se poremetili odnosi Beograda i Prištine, Tačija i Vučića i šanse da se stvori ovde mir. A ko iza toga stoji? Pa oni kojima je u interesu ludilo u odnosima Srbije i Kosova, Srbije i Bosne i Hercegovine, isti oni koji su u Crnoj Gori u haosu tražili šansu za sebe - dodaje Jovanović.

"Jovanović recituje želje Albanaca"

Srpska lista je, povodom izjava lidera LDP Čedomira Jovanovića, saopštila da su "ponovo aktivirani udvorički elementi unutar srpske političke scene", i to u trenutku kada se vodi snažna diplomatska borba za postizanja kompromisnog rešenja sa kosmetskim Albancima.

"Čedomir Jovanović, istrošeni političar i poslušnik stranih mentora u želji da se dodvori svojim sponzorima i zaradi koji dolar od albanskog lobija, posetio je Prištinu i recitovao na glas želje Albanaca, napadajući sopstvenu državu i Srpsku listu", ističe se u saopštenju.

Kako dodaje, raduje da taj "oportunista, koji je na izborima u Srbiji imao manje osvojenih glasova nego što je bilo nevažećih listića", napada Srpsku listu, "jer to govori da smo na pravom putu zaštite srpskih nacionalnih i državnih interesa u vrlo teškim okolnostima koje vladaju na političkoj i društvenoj sceni na Kosovu i Metohiji".

Srpska lista ukazuje da Jovanović nije upitao svoje domaćine gde je 40.000 Srba iz Prištine i 230.000 sa celog Kosmeta, ili zašto srpske povratnike napadaju i pljačkaju svakog dana, "jer to nije tekst koji mu je naručen od mentora, kao što nas ne čudi što se u svemu slaže sa Albancima, a protiv interesa srpskog naroda".

"Očigledno je da on pokušava da svoju karijeru nastavi na Kosovu i Metohji, gde bi, verujemo, osvojio simpatije i glasove velikog broja Albanaca", piše u saopštenju.

2018 © - Vesti online