Petak 11.05.2018.
19:53
Vestionline

Vučić: Pročitao sam deklaraciju SPC o Kosovu, rešenje nisam video

A. Čukić
Aleksandar Vučić

On je ocenio da je stav crkve, nerealan u suštini, jedna "nova okolnost i teška novost".

U stavu SPC, kaže Vučić, nije video rešenje, već samo to da treba da ostanemo u zamrznutom konfliktu i čekamo bolje vreme. Vučić je, nakon razgovora sa nemačkim poslanikom Ginterom Krihbaumom, kazao da ceo dan razmišlja šta da kaže i odgovori tim povodom, i da odgovor, kakav godi smislio, ne bi bio dovoljno dobar. 

- Pročitao sam deklaraciju ili saopštenje više puta. Sve sam video i sve poštujem, samo nisam nigde video šta je rešenje. Da li je rešenje da sve negiramo, da budemo protiv svega, znači da imamo zamrznuti konflikt i da čekamo neko bolje vreme. Koje bolje vreme, kada nas bude pet ili tri miliona? Kada odu svi u inostranstvo ili izgubimo stanovništvo ili svi nama pobegnu 50 godina napred - objasnio je on. 

Vučić je rekao da bi naš odgovor bio, ako bi se držali onoga što je SPC rekla: "razgovora nema, 'ajde svi Albanci da živite u srpskoj autonomnoj oblast'". 

- To je toliko nerealno... Ne bih da kažem nijednu težu reč, nemam pravo ni smelosti. Svi govore o svetoj zemlji, samo niko neće na tu svetu zemlju da ide da živi - naglasio je on. 

Naveo je da svi pričaju o tome šta je za nas Kosovo, ali je, primećuje, za nas Kosovo važno kada treba da udarimo nekom politički šamar, a kada treba konkretnim delom da pokažemo - onda nije ništa, nažalost, konstatovao je on. 

- Objasnite mi da li ima bilo ko od vas ko želi da ode da živi u Štimlje ili Glogovac. Pokažite mi i jednog Srbina koji bi to učinio sa svojom decom. Kada mi ga pokažete, držite mi predavanje, solite mi pamet - poručio je Vučić.

2018 © - Vesti online