Nedelja 25.02.2018.
23:23
Lj. Ivanović - Vesti

Moja ćerka je mrtva, vi ćutke gledate

EPA/Shawn Thew
Osramoćen: Marko Rubio razgnevio ljude

A ako vam ime Marko Rubio zvuči poznato, za to postoji razlog, on je bio 2016. godine neuspešni republikanski pretendent na predsedničku funkciju. Poznat je po ekstremno konzervativnim izjavama poput one da trudnica zaražena zika virusom nema pravo na abortus, čak i ako bi bilo jasno da će se dete roditi s retardacijom, tvrdnje da su programi za smanjenje izduvnih gasova "protiv božje volje" i da je globalno otopljavanje dobro jer "kao što svi znamo, Bog želi da zemlja bude što toplija", ili pak one da ne zna koliko je zemlja stara da bi se kasnije ipak "setio" da je zemlja stara 4,5 milijardi godina te da to nije u suprotnosti s njegovom rimokatoličkom verom.

A deca protestuju

Preživeli učenici prošlonedeljne tragedije pozvali su na oštrije zakone o oružju te pokrenuli pokret širom SAD s motom "Nikada više". Ogorčeni roditelji i učenici odlučili su da se suprotstave zakonima koji ne jamče njihovu bezbednost, naročito nakon pokolja u Las Vegasu i na Floridi.

- Želim da mi se svidite. Ali, evo u čemu je problem - a ja sam brutalno iskrena osoba, pa ću vam samo reći otvoreno da Vaši komentari ove nedelje i oni našeg predsednika bili su patetično slabi - rekao je Fred Gutenberg, otac ubijene Džejmi, gledajući u oči posramljenog senatora.

- Vi i ja sad se gledamo u oči. Pogledajte me i recite mi da je oružje bilo faktor u lovu na našu decu. I pogledajte me i recite mi da to prihvatate i da ćete raditi s nama i učiniti nešto u vezi sa oružjem - dodao je.

Rubio nije odmah odgovorio na pitanje, već je prvo pokušao da opravda svoje izjave u vezi sa masakrom u školi "Mardžoriti Stounman Daglas" u Parklandu, koji je počinio bivši učenik te škole Nikolas Kruz.

- Problemi s kojima se suočavamo danas ne mogu se rešiti samo sa zakonima o oružju - rekao je Rubio.

Rubija su iz publike izviždali dok je odgovarao, na šta im je otac ubijene učenice poručio da mu dozvole da govori.

Ali kad je Rubio, na novo pitanje učenika Kamerona Kaskija, odgovorio da će nastaviti da prima donacije od kontroverznog Nacionalnog udruženja za vatreno oružje (NRA), publika nije krila svoju frustraciju. Rubio je dosad ukupno primio više od 3,3 miliona dolara od NRA.

- Senatore Rubio, moja kćer, dok je trčala niz hodnik u školi, upucana je u leđa jurišnim oružjem. Prelako ga je nabaviti. To je ratno oružje. Žao mi je zbog činjenice da možete stajati ovde i ne možete to da priznate - odgovorio mu je Gutenberg.

Nakon skandalozne izjave predsednika Trampa da učitelje treba naoružati, šef najvećeg lobija za oružje u SAD se složio s njim.

Vejn Lapjer optužio je američke demokrate i medije za iskorišćavanje masakra u školi na Floridi u kojem je ubijeno 17 ljudi.

- Oportunisti koriste tragediju kako bi ukinuli američka prava - rekao je glavni oružani lobista.

Također je kritikovao "američke socijaliste evropskog tipa koji žele da ograniče prava na oružje" i prokomentarisao:

- Nije ih briga ako njihovi zakoni ne funkcionišu. Oni samo žele da uvedu što više zakona kako bi imali veću kontrolu nad ljudima. Ali govore da NRA nije briga.

- Zlo hoda među nama i neka nam Bog pomogne ako ne očvrsnemo svoje škole i ne zaštitimo našu decu - Lapjer.

Policajac mirno gledao masakr

Šerif Skot Izrael rekao da naoružani školski policajac u gimnaziji na Floridi nije reagovao tokom napada u kojem je ubijeno 17 učenika te škole. Izrael je rekao da je naoružani policajac za vreme napada stajao ispred škole i nije ušao u zgradu. Prema njegovim rečima, policajac je prvo suspendovan, a posle je dao otkaz
- Muka mi je. On nije ušao - rekao je lokalni šerif.
Na pitanje novinara šta je trebalo da uradi školski policajac, on je rekao:
- Trebalo je da uđe, suoči se s napadačem i da ga ubije.
Najmanje 17 osoba ubijeno je u gimnaziji u Floridi, u napadu 19-godišnjeg bivšeg učenika te škole. Osumnjičeni Nikolas Kruz je na društvenim mrežama, kako je rečeno, objavljivao poruke vrlo "zabrinjavajućeg sadržaja".


 

 

2019 © - Vesti online