Petak 16.02.2018.
22:35
Vestionline

"Direktor FBI da podnese ostavku zbog pucnjave na Floridi"

Tanjug/AP

Zahtev Skota usledio je nakon današnjeg priznanja FBI da je osoba bliska Kruzu kontaktirala njihove agente putem javne linije i prijavila zabrinutost u vezi deventaestogodišnjakove "dozvole za posedovanje oružja, želje da ubija ljude, nepredvidivog ponašanja i uznemirujućih objava na društvenim mrežama".

Iako je dojava označena kao "potencijalna opasnost po život" i kasnije predata kancelariji FBI u Majamiju radi istrage, on nikada nije pokrenuta.

Vrej je naknadno u saopštenju izjavio da je sada pokrenuta istraga kojom planiraju da utvrde zašto Kruz nije istražen.

- Posvećen sam da otkrijem šta se dogodilo u ovom slučaju, kao i da proverim naše procedure za odgovaranje na informacije koje dobijamo od naroda. Na Amerikancima je da budu oprezni, a kada nas obaveste da postoji problem, moramo da reagujemo kako treba i brzo - naveo je Vrej.

Nikolas Kruz je u sredu ušao naoružan puškom R-15 u srednu školu čiji je bivši učenik i počeo da puca na učenike na hodnicima. U tom napadu život je izgubilo 17 osoba, povređeno je njih 15.

Kruz je, nakon što je uhapšen i priveden bez prava na kauciju, priznao zločin i dodao da je sa sobom poneo i dodatnu municiju. Ovo je, kako je BBC preneo, verovatno 18. pucnjava u školi u SAD ove godine, a 291 od 2013. godine. Do pucnjave je došlo u školi u gradu Parklend, oko 72 kilometara severno od Majamija koju pohađa više od 3.000 đaka.

Prvi put na sudu 19-godišnjak se pojavio u četvrtak i nije progovorio ni reč, samo je sudiji ljubazno potvrdio kako se zove, a pogled mu je većinu vremena bio uperen u pod. Bio je obučen u narandžasto odelo, a noge i ruke bile su mu okovane lisicama. Pored njega je stajala njegova advokatica koja ga je tešila tapšući ga po ramenima. Kruz je, naime, pretio da će se ubiti, zbog čega se nalazi pod posebnom prismotrom.

2019 © - Vesti online