Sreda 14.02.2018.
05:00
P. Bajić - Vesti

Ivana Španović uhvatila zalet za svetski tron

M. Todorović
Ima formulu za uspeh: Ivana Španović

- Najjači utisak jeste što sam na prvom mitingu napravila pet prestupa, ali to su bili kvalitetni skokovi. Nije potrebno da budem u najboljoj formi na mitinzima, već kad to bude najpotrebnije - rekla je Ivana.

Pred njom su sada skokovi pred domaćom publikom, na Srbija openu u Atletskoj dvorani u Beogradu 21. februara, a potom i u Glazgovu, nedelju dana pred glavni događaj ove zime.

- Očekujem da ću skakati preko 6,80 metara pred našom publikom. Iskoristiću svih šest serija jer je to poslednje takmičenje na betonu pred SP, pošto su daske podloga u Glazgovu. To takmičenje će mi osvežiti emocije na period od pre godinu dana, na Beogradsku arenu i dvoranski šampionat Evrope.

Promenjena pravila

Ivana je istakla da je posle tog nesvakidašnjeg događaja iz Londona došlo do promene pravila.

- Ove godine je odluka da se nosi samo jedan broj i da mi u tehničkim disciplinama možemo da biramo da li će stajati napred ili nazad. Jasno je gde ću uvek da ga kačim, pa više neće biti prilike da se dogodi takva situacija - s osmehom je zaključila Ivana Španović, a njen trener Goran Obradović je dodao da su u Karlsrueu sudije instistirale da stavi broj i na leđa, ali da je on u telefonu sačuvao nova pravila i da ih je edukovao.

Tada je Ivana oduševila sve svojim skokovima, a potom je doživela veliko razočaranje na SP u Londonu, kad je broj koji se otkačio sa dresa ostavio trag u pesku i skratio njen skok vredan zlata. Ostala je tako bez ijednog odličja:

- Niz medalja nisam prekinula zbog nedovoljne pripremljenosti ili što nisam ostvarila dovoljnu dužinu skoka, ali to više nije ni bitno. Nije loše biti ni četvrti. Trudim se da se posle svakog događaja fokusiram na sledeći, na ono što me čeka, a u tom trenutku je to bila završnica Dijamantske lige. Osvojila sam to takmičenje, završila kao prva na rang-listi i zbog toga sam sezonu završila srećna i zadovoljna.

Obradović: Ivana protiv Britni za zlato

Trener Goran Obradović je naglasio da će Ivana biti spremna za dužinu skoka udalj od oko 7,10 metara na SP u Birmingemu:

- To je rezultat koji bi mogao da donese zlatnu medalju, a sigurno se neće zadovoljiti rezultatom ispod sedam metara. Na betonu ne treba očekivati skokove kao na daskama, što je bilo slučaj na EP u dvorani prošle godine kod nas. I nemojte da vas zavara to što sve skakačice ove sezone imaju skromne rezultate, sve se pripremaju za glavno takmičenje. Po onome što znamo, verujem da će duel za tron biti između Ivane i Amerikanke Britni Ris, koja brani titulu u dvorani iz Portlanda 2016. i koja je trijumfovala na SP u Londonu prošle godine.

2018 © - Vesti online