Sreda 17.01.2018.
00:11
Lj. Ivanović - Vesti

Naših prvih 25 godina (37): Pet minuta do smaka sveta

youtube.com/Dr Alan Brown
Upravljali sudbinom sveta: Nikita Hruščov i Džon Kenedi

Nikada pre ni posle planeta nije bila tako blizu Trećem svetskom ratu koji bi počeo sudarom jedine dve supersile, Sjedinjenih Američkih Država i Sovjetskog Saveza.

"Vesti" su u uzbudljivoj seriji Ljubiše Ivanovića 2012. godine podsetile na ta zastrašujuća zbivanja od pre, sada već 55 godina, koja su potresla i prestravila svet. Donosimo jedan od najzanimljivijih poglavlja te serije.

Gromikove laži

Foj Koler, novoimenovani američki ambasador u Moskvi, 17. oktobra 1962. stigao je u Kremlj na sastanak s Hruščovom. Sovjetski lider je govorio mirno, što je Kolera, prema depešama poslatim u Vašington, uverilo da Sovjeti ne nameravaju da izazovu bilo kakvu međunarodnu krizu, niti nameravaju da traže bilo kakve ustupke.

Štaviše, Hruščov je izrazio želju da doputuje u SAD u narednih osam nedelja kako bi sa Kenedijem razgovarao o osetljivim pitanjima u odnosima dve sile, poput Berlina i Kube.

U Vašingtonu je to, međutim, brzo protumačeno kao Hruščovljev plan da dobije na vremenu i na Kubi rasporedi i stavi u pripravnost rakete, a zatim dođe na razgovore s Kenedijem i praktično ga stavi pred svršen čin, pojačavajući tako svoju pregovaračku poziciju.

Kako bi se ipak opipao puls među silama, Sovjeti su odlučili da u Belu kuću pošalju šefa diplomatije Andreja Gromika koji je, istog dana kada je Hruščov razgovarao s američkim ambasadorom, već bio na putu za Vašington.

Kenedi je bio nervozan uoči dočeka Gromika. Bela kuća je bila je puna novinara željnih da zabeleže svaku moguću reč sa sastanka upriličenog tog 18. oktobra 1962.

- Sad ćemo čuti šta će Gromiko reći. Možda nam bude jasnije šta to, do đavola, planiraju na Kubi - kroz zube je Kenedi govorio pres sekretaru Bele kuće, i potom direktno upitao visokog sovjetskog gosta:

- Gospodine ministre, želim da nešto odmah razjasnimo: da li mi možete pružiti uveravanja da na

Kubi nema ofanzivnog sovjetskog naoružanja?

- Gospodine predsedniče, ja nemam ništa da dodam izjavi koju je predsednik Hruščov dao za Radio Moskvu - uz osmeh je, kratko odgovorio Gromiko, pored kojeg je sedeo i sovjetski ambasador u SAD Dobrinjin.

- Dakle, ako sam dobro razumeo, vi tvrdite da na Kubi nema sovjetskog ofanzivnog naoružanja? - ponovio je Kenedi.

- Naravno - opet će uz osmeh Gromiko.

- Prokletnik! Gleda me u oči i laže - besneo je Kenedi u razgovoru sa sekretarom za odbranu Bobom Meknamarom i generalima - kad je Gromiko otputovao.

Nema više čekanja

Ono što Gromiko očito nije znao dok je razgovarao s Kenedijem jeste da predsednik SAD ne samo što zna svaki detalj operacija na Kubi, već i da se satelitski snimci sovjetskih raketa nalaze u istoj prostoriji u kojoj su razgovarali. SAD potom više nisu imale šta da čekaju. Vreme je radilo protiv njih...

Kenedi pod pritiskom generala

Kenedi je bio pod ogromnim pritiskom generala da donese odluku o napadu. Veče pre dolaska Gromika, Bobi Kenedi je držao beskrajno duge sastanke Ekskoma.

- Ne, ne i ne! Ne možemo samo da razgovaramo o raznim varijantama vojne intervencije - govorio je Bobi, umoran i besan istovremeno...

- Gospodine predsedniče, dajte mi naredbu sada i moji momci će biti spremni za napad za tri dana - odlučan je bio komandant vazduhoplovstva, general Kertis Lemej.

- Generale, mislite li da je to najbolji put odavde? - pitao je predsednik.

- Gospodine predsedniče, mislim da je to jedini put odavde. Amerika je u opasnosti. Naša je dužnost da uklonimo te rakete. Veliki crveni pas kopa u našem zadnjem dvorištu i mi imamo pravo da ga upucamo! - rekao je Lemej i nastavio...

- Generale, šta će Sovjeti učiniti kad ih napadnemo? - upitao je predsednik.

- Ništa! - samouvereno će Lemej.

- Ništa?

- Ništa, jer jedini izbor koji bi imali je onaj koji ne mogu odabrati - objasnio je general Lemej.

- Generale, kad budemo pogodili njihove baze na Kubi stradaće i neko od sovjetskog osoblja. A tada, verujte mi, oni će odgovoriti. Kako bismo mi reagovali da oni ubiju naše vojnike? Nešto će učiniti, generale. To vam garantujem! - zaključio je Kenedi. Ipak, naložio je armiji da, počev od narednog jutra u osam sati avijacija i mornarica budu na višem nivou pripravnosti.

Kastrovo ime u šifri

Iako je pres sekretar Pjer Salinger držan u izvesnoj izolaciji kako bi što manje stiglo do novinara, on je već 20. oktobra šokirao Kenedijevog bliskog saradnika Kena O'Donela.

- Ken, šta se to događa na Portoriku? Vojska izvodi ogromne manevre. Čujem da se oni održavaju pod kodnim nazivom ORTSAC - kaže pres sekretar. Keni O'Donel je istog časa prišao Meknamari, i na parčetu papira mu napisao ime vojne vežbe.
- Bože, zar su zaista toliko glupi. Zaista su nazvali vojne vežbe CASTRO, napisano unazad - rekao je Odonel.

Sutra- Naših prvih 25 godina (38): Trojanski konj kod Sovjeta

 

 
2019 © - Vesti online