Sreda 10.01.2018.
00:44
J. L. Petković - Vesti

Napali Amfilohija da odbrane Vučića

V. Sekulić
Uzburkao duhove: Mitropolit Amfilohije

Ovaj dokument potpisala su neka od najznačajnijih imena Srpske pravoslavne crkve, uključujući i episkope Zapadnoameričke eparhije Maksima, Mitropolije australijsko-novozelandske Siluana i Novogračaničko-srednjezapadnoameričke Longina.

- S Vučićem nisam imao nikakav sukob. On je prvi predsednik Srbije koji je bio na Saboru. Sada se bojim da njegova politika vodi izdaji Srbije i Kosova i da se zato promenio - izjavio je Amfilohije dodavši i da je sadržaj Apela podsetnik za vlasti da se "ne odreknu sebe."
Oštro su reagovali generalni sekretar Predsedništva Nikola Selaković, potredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović, ministar odbrane Aleksandar Vulin i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

 

Odložena reakcija

U intervjuu hercegnovskoj TV Novi, na pitanje kako gleda na Vučićev potez da se o Kosovu konsultuje sa intelektualcima, Amfilohije je odgovorio da smatra da predsednik Srbije želi da smanji svoju odgovornost. Vučić, pak, kaže da neće komentarisati sve ove izjave do gostovanja na Javnom servisu, 14. januara. Osim Amfilohija, Apel za odbranu KiM potpisali su i drugi uticajni članovi SPC: episkop umirovljeni zahumsko-hercegovački Atanasije, episkop zapadnoamerički Maksim, episkop pološko-kumanovski Joakim, episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, episkop slavonski Jovan, vikarni episkop dioklijski Kirilo, episkop šabački Lavrentije, episkop Mitropolije australijsko-novozelandske Siluan, episkop novogračaničko-srednjezapadnoamerički Longin, episkop raško-prizrenski Teodosije.

Selaković je mitropolita Amfilohija označio kao čoveka koji se "bavi vradžbinama".

- Nije osudio Vučića na osnovu nečega što je on učinio, on se bavi vradžbinama. Govorio je o neizvesnim stvarima. Kao što nije želeo da se dodvorava ni beogradskoj čaršiji, ni onima koji su svojim lopovlucima Beograd uvalili u dugove i ojadili ga, na isti takav način predsednik nije hteo svojevremeno da se dodvoravnja ni Amfilohiju Radoviću - istakao je Selaković, dodavši da Vučić neće nastaviti politiku "dodvoravanja Amfilohiju Radoviću, Grigoriju i sličnima".

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović kaže da mitropolit neće voditi državnu politiku i da ne treba da deli ljude na "patriote" i "izdajnike":

- Samo što za razliku od nekih drugih koji su lupanjem u grudi patriotske koristili Kosovo za dobijanje političkih poena, ali i za sticanje velikog novca, dok je sve više Srba napuštalo Kosovo, Vučić konkretno pomaže opstanak i bezbednost naših građana.

Od kletvi Amfilohija Radovića nijedan Srbin na KiM nije ojačao, ali je od napora Vučića kosovska nezavisnost postala mnogo slabija, poručuje ministar odbrane Aleksandra Vulin, podsetivši da je mitropolit predsedniku Srbije dva puta držao opelo.

- Amfilohije je Vučića i mene dva puta žive sahranio, držeći nam opela. A kad je KiM zaista bio izdan i napušten, Amfilohije nije sahranjivao žive i nije bacao kletve na one koji su zabranjivali srpsko ime u Crnoj Gori i priznali Kosovo kao nezavisnu državu, a pravdali i hvalili NATO bombardovanje - saopštio je Vulin.

Đurić: Vulgaran način

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić smatra da su izjave mitropolita Amfilohija naručeni napad.
- Reč je o činu koji diskvalifikuje svakog ko na taj način istupa kao predstavnik crkvenih vlasti. Čini ga čovekom koji se bavi opozicionim političkim delovanjem na jedan vulgaran i neprimeren način - rekao je Đurić.

Dr Dejan Mirović, profesor međunarodnog prava iz Kosovske Mitrovice, kaže za "Vesti" da je "jasno da svi ministri koji napadaju mitropolita, lica Aleksandra Vučića."

- Oni nemaju ni intelektualnu, još manje političku hrabrost da samostalno sve to izjave i da napadnu instituciju staru nekoliko vekova. Ovi histerični napadi podsećaju i na situaciju kada je mitropolita napadao Milo Đukanović. I ovo je izgleda dokaz da zaista odnosi Beograda i Podgorice nikada nisu bili bolji - zaključuje Mirović.

2018 © - Vesti online