Sreda 03.01.2018.
08:48
Vestionline

"Hajde da jednostavno otkažemo dodelu Oskara"

pixabay.com
 

Novinar "Njujork posta" Kajli Smit napisao je kolumnu u kojoj sugeriše da bi dodelu Oskara trebalo ukinuti, kao i da će Holivud pokazati pravo kajanje ako se odrekne nečeg što najviše voli. I, kako bi uopšte posle svega mogla da izgleda dodela Oskara zakazana za 4. mart? 

"Svako pojavljivanje dečijih zvezda će vas naterati da razmišljate o optužbama za pedofiliju. Kventin Tarantino, Met Dejmon, Džordž Kluni i mnogi drugi su zabrinuti za svoje karijere jer nisu ranije progovorili o seksualnom predatoru i navodnom silovatelju Harviju Vajnstinu sa kojim su i sami sarađivali. Svaka žena koja izađe da drži govor smatraće da mora da priča o nepravdi u industriji, a svi će sa sumnjom gledati u one kojima ovo ne bude tema govora.

Nikakve alternative neće biti moguće. Ignorisanje skandala, kao što je nameravao da uradi Džimi Kimel više nije opcija. Šale na račun ovih otkrića takođe nisu rešenje. To bi samo podsetilo ljude na to koliko su puta komičari od Seta Mekfarlana do Tine Fej aludirali na bolesne radnje u Holivudu, bez konkretnih detalja. 

Sledeća dodela Oskara mora da ostavi jak utisak! Pravi Holivud koji će ih sve spasiti. A onda postoji i tako očilgedno rešenje: vreme je da otkažemo Oskare", navodi se u kolumni. 

Kritičar se potom preispituje kako li će uopšte izgledati dodela Oskara bez Vajnstina, da li će neko smeti da progovori, kao i da li je zapravo sve krenulo upravo zbog opterećenosti ovom prestižnom nagradom. 

"Decenijama filmska industrija pokušava da nas ubedi da, kao što je Vajnstin rekao 2009. godine, 'Holivud ima najbolji moralni kompas jer saoseća'. Jedino što Holivud u ovoj godini može da uradi jeste da ponovo gradi poverenje u svoj kompas i prestane da nam govori koliki smo rasisiti, homofobi, ksenofobi, licemeri i materijalisti. A najbolji način da iskreno izrazi kajanje jeste da se odrekne onoga što najivše voli - samog Oskara? Umesto održavanja Oskara, Holivud bi trebalo da proglasi 4. mart Danom iskupljenja kada bi svaki pervezni muški režiser osetio barem malo krivice, a svako iz industrije ko je ćutao proveo vikend u kontemplaciji", zaključuje on.

2019 © - Vesti online