Sreda 06.12.2017.
03:11
Đ. Janković - Vesti

Medalja sa likom Puškina

Đ. Janković
Nagrada mi mnogo znači: Nenad Milkić

Autor knjiga o herojstvu srpskih vojnika na Košarama tokom NATO agresije 1999. godine dobitnik je i zahvalnice Komande Kopnene vojske za, kako je navedeno, "sećanje na žrtve i borbu protiv zaborava, doprinos razvijanju i negovanju patriotizma, slobodarskog duha i tradicija slavne srpske vojske".

Ovo priznanje u spomen-sobi palim pripadnicima vojske uručio mu je u Nišu komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović. U toj prostoriji se pored stihova Šantića i Rakića, na mermernoj ploči nalaze i stihovi iz pesme "Poslednja straža", koju je Milkić posvetio junacima sa Košara.

Prvi put pred svojima

Drugi deo trilogije ''Zov karaule'', objavljen je u maju prošle godine. Predstaviće ga prvi put i čitalačkoj publici u biblioteci Vukovog zavičaja u Loznici.

- Ova priznanja su dodatna snaga da se nastavi dalje i mnogo mi znače. Čast mi je što se pored stihova velikana srpske književnosti nalaze i oni koje sam napisao, a posebno što stoje nedaleko od večnog plamena pored imena poginulih ratnika - izjavio je Milkić.

Ovaj Malozvorničanin dobitnik je Plakete malozvorničke opštine, Kosmetske zvezde drugog reda za zasluge u književnosti, a do sada je napisao dve zbirke poezije i tri romana.

Dva romana su "Poslednja straža" i "Zov karaule", a priprema i treći kojim će završiti započetu trilogiju "Mi smo branili Košare".

Njegove knjige o herojskoj borbi vojnika tadašnje Vojske SR Jugoslavije u rejonu karaule Košare, na granici sa Albanijom, podno Prokletija, u proleće 1999, o kojoj je srpska javnost malo znala, naišle su na veliki odjek. Pred punim salama knjige je predstavljao širom Srbije, Republike Srpske i Crne Gore.

2019 © - Vesti online