Ponedeljak 04.12.2017.
17:36
Vestionline, Tanjug

"Bombardovanje Srbije je ratni zločin, suditi im"

Tanjug
Mi se borimo protiv drugih moćnijih napada i sila koje su učestovale u rasturanju SFRJ: Ivica Dačić

Bombardovanje Srbije je, prema rečima Dačića, izvršeno na osnovu lažne vesti o navodnom masakru u Račku, Kosovo i Metohija, zato oni, i Havijar Solana treba da odgovaraju za zločin, rekao je Dačić na Kopaoniku obraćajući se članovima Izborne Skupštine podmlatka Jedinstvene Srbije.

- To su ratni zločinci, to pamtite i prenosite pokoljenjima, ja se ne bojim to reći u Vašingtonu, ja sam ministar inostranih poslova Srbije i moje je da branim interese Srbije - poručio je Dačić. 

Pročitajte još:

EPA/Yuri Kochetkov

* "Rusi i Kinezi pomažu Srbima u tužbi protiv NATO"

Istakao je da danas nije lako braniti Srbiju jer, kako je rekao, imamo jake protivnike. 

- Mi se ne borimo protiv Prištine koja želi da nam otme Kosovo i Metohiju, mi se borimo protiv drugih moćnijih napada i sila koje su učestovale u rasturanju SFRJ - rekao je Dačić. 

On je prisutne pozvao da, kako je rekao, ne nasedaju na priče koje se mogu čuti u Beogradu, da je Srbija rasturila bivšu SFRH, te da postoji neka srpska agresija. 

- Vi ste mladi ljudi i ne znate možda nešto od novije istorije, ali je u Hravtskoj pre 1990. godine bilo 380.000 Srba, danas ih ima samo 160.000, dok ih je u Sarajevu živelo više od 150.000 Srba, a danas ih ima manje od deset hiljada - rekao je Dačić i dodao da je u Prištini od 40.000 Srba, koliko ih je nekada tamo živelo, danas ostalo svega nekoliko stotina. 

- Pa gde je to onda Srbija izvršila etničko čišćenje i genocid - zapitao je Dačić i dodao da je "upravo nad Srbima izvršeno etničkio čišćen i genocid i zato moramo da nastavimo da širimo istinu o našem narodu, našoj državi. 

Ukazao je da je I borba za razbijanje SFRJ bila zasnovana na lažima a mi nismo bili osposobljeni da se borimo sa monstruoznim lažima. 

Podsetio je da je razbijanje Jugoslavije krenulo jednostarnim akcijama otcepljenja Slovenije i Hrvatske, proglašenjem nezavisnosti BiH protiv volje Srba koji su bilo konstutivni narod BIH. 

Precizirao je da je rat u BiH počeo ubistvom srpskih svatova na Baščaršiji i dodao da nikada nije utvrđeno, na primer, kako je došlo do eksplozije na Marakalama u Sarajevu, posle koje su uvedene sankcije Srbiji. 

- Ni dan danas nemao o tome nijednog zvaničnog dokumeta da su granatu na Markale ispalili Srbi. Strani zavaničnici tvrde da su to uradili muslimani - zaključio je Dačić.

2018 © - Vesti online