Utorak 14.11.2017.
21:11
G. Gligorević - Vesti

Srbija žrtvovala mladost za slobodu

Vesti
Venac za heroje: Detalj sa svečanosti

Održan je prigodan program, sećanje na srpske heroje Velikog rata, na branioce Beograda, na bataljon 1.300 kaplara o kome je francuski general i vojni istoričar Žorž Revol zapisao:

"U borbi za slobodu, Srbija je žrtvovala najdragocenije. Svoju mladost. Poslednje što je imala.

Zalihe svoje inteligencije stavila na žrtvenik otadžbine. Đake i studente. Ali, ti mladi ljudi koji su iz školskih klupa, posle samo dva meseca obuke, krenuli u borbu, nisu se smatrali žrtvama."
Postavljena je i izložba fotografija sa srpskog fronta 1914-1918. godine. Vasilije Petković, generalni konzul Srbije u Torontu, podsetio je na stravične gubitke od 28 odsto od celokupnog stanovništva tadašnje Srbije i na činjenicu da mala zemlja kao što je Srbija danas mora da bude stalno pred očima velikih sila, da ne odustaje i da se bori za svoje mesto u svetu. U programu su učestvovali Gordana Laković-Petković, Jovan Laković, Radovan Gajić, Nebojša Madžarević, Vladimir Stjepanović, Rajko Radojević i Srba Tomanović.

Vesti
fotografije sa izložbe

Povodom obeležavanja Dana primirja položen je i venac ispred spomen-ploče na Medicinskom fakultetu Torontskog univerziteta. Srpska nacionalna akademija postavila je tu spomen-ploču 1984. godine u znak zahvalnosti kanadskom medicinskom osoblju koje je tokom Velikog rata pružalo medicinsku pomoć srpskoj vojsci i civilima.

Generalni konzul Petković je prilikom polaganja venca istakao da je skoro 1.500 kanadskih građana medicinskog osoblja služilo u regionu Mediterana od 1914. do 1918. godine, prvenstveno pomažući ranjenim i obolelim vojnicima i oficirima u užasnim uslovima.

Čas istorije

Polaganje venca ispred spomen-ploče SNA bio je zapravo svojevrsni čas istorije. Kanađani, predstavnici Medicinskog fakulteta i Torontskog univerziteta, imali su priliku da čuju i nauče o savezništvu Srbije i Kanade u Velikom ratu, a saznali su i o teškom stradanju srpskog naroda i vojske, kao i o plemenitosti i humanosti kanadskih doktora i medicinskog osoblja koji su u ime slobode, pravde i humanosti spasavali ljudske živote.

Vesti
Posetioci su imali šta da vide

Jedan od pripadnika Medicinskog korpusa kanadske vojske bio je i Lester B. Pirson, kasnije premijer Kanade i dobitnik Nobelove nagrade za mir 1957. godine. On je kao dobrovoljac u jedinici Univerzitetske bolnice iz Toronta proveo neko vreme u redovima srpske vojske kao kaplar, noseći na nosilima ranjene srpske i druge savezničke vojnike u kanadsku bolnicu u Solunu. Dr Harijet Kokburn bila je jedna od prvih žena dobrovoljaca u okviru Medicinskog korpusa kanadske vojske koja je, zajedno sa srpskom vojskom i narodom, prepešačila albanske planine.

2018 © - Vesti online