Utorak 14.11.2017.
00:22
Z. Mirković - Vesti

"Vesti" u Austriji: U novom sazivu parlamenta Srba nema ni na vidiku

pixabay.com
Samo šest stranaca: U sazivu parlamenta su 183 poslanika

U novom sazivu austrijskog parlamenta 84 poslanika su prvi put u poslaničkim klupama, ali i pored novog sastava jedno je nepromenjeno, a to je da su ljudi migrantskog porekla premalo zastupljeni.

Različiti procenti

Udeo migranata u ukupnom stanovništvu Austrije iznosi oko 22,1 odsto i ako se uporedi sa udelom poslanika od svega 3,3 odsto jasno se vidi koliko su građani stranog porekla slabo zastupljeni u takozvanoj visokoj politici.

Srpska zajednica, za razliku od turske, nije dovoljno dobro organizovana da bi predstavljala važan faktor za političke partije. Postoje samo pojedinci koji su aktivni članovi stranaka, ali zbog slabe podrške svoje zajednice ne mogu dospeti na važna mesta.

Srpsku zajednicu je većina stranaka ignorisala na izborima, jer se zna da slabo učestvuje u političkom životu i da naši zemljaci koji imaj austrijske pasoše gotovo da ne izlaze na glasanje. Zato našu zajednicu zapostavljaju posebno najveće partije, kao što su SPOe i OeVP.

Jedino je Slobodarska partija Austrije (FPOe), na bečkom nivou, u skupštinske klupe uvela Nemanju Damnjanovića, poslanika srpskog porekla.

Ipak, situacija ni sa drugim strancima nije mnogo bolja, što dokazuje i podatak da je u novom sazivu parlamenta samo šest, od ukupno 183 poslanika migrantskog porekla, prema istraživanju ustanove Novi Austrijanci. Socijaldemokratska partija Austrije (SPOe) ima tri poslanika stranog porekla, a na drugom mestu je lista Pilc sa dva i Narodna partija (OeVP) sa jednim.

Poslanici migrantskog porekla SPOe su Nurten Jilmaz, Muna Duzdar i Selma Jildirim, u klupama liste Pilc sede Štefani Koks i Alma Zadić, a migrantski poslanik OeVP je Efgani Demnez. Pet poslanika migrantskog porekla nije rođeno u Austriji, a zemlja rođenja čak tri poslanika je Turska. Kada je reč o poslanicima stranog porekla liste Pilc, Koksova je rođena u Sidneju, a Zarić u Tuzli.
 

2018 © - Vesti online