Sreda 11.10.2017.
18:53
Vestionline, Tanjug

Američki ambasador prozvao Vulina, dobio žestok odgovor

Fotomontaža/Tanjug/N. Đurović
Sukob zbog Vladimira Lazarevića: Kajl Skot prozvao Aleksandra Vulina

Skot je napisao da "meseci rada na poboljšanju imidža Srbije u SAD mogu biti podriveni jednom izjavom".

Naime, priloženi tekst bavi se govorom koji je ministar odbrane Aleksandar Vulin održao u subotu u Nišu, gde je, između ostalog, naveo da je "prošlo vreme stida" i da "nastupa vreme tihog ponosa kada Srbija neguje i čuva uspomene na sve koji su je branili". 

Vulin je tada rekao da su svi koji su branili Srbiju "najhrabriji među hrabrima", misleći i na prisutnog generala u penziji Vladimira Lazarevića, koji je bio osuđen, a zatim pušten na slobodu posle odslužene dve trećine kazne u Haškom tribunalu. 

U tekstu se navodi da je Vulin "pohvalio osuđenog ratnog zločinca zbog njegove uloge protiv intervencije NATO-a na Kosovu 1999. godine". 

U listu je ocenjeno da ovakve opaske ministra Vulina sve više ilustruju porast prkosa i inata Srbije prema Zapadu, kao i da Srbija zvanično traži članstvo u Evropskoj uniji, ali se istovremeno približava i svom dugogodišnjem savezniku Rusiji. 

"Nažalost, meseci rada na poboljšanju imidža Srbije u SAD mogu biti podriveni jednom izjavom", napisao je na sve to američki ambasador na svom zvaničnom nalogu na Tviteru.

Odgovor Vulina ambasadoru SAD 

- Lazarević je slobodan čovek, a moje je pravo da poštujem i njegovu borbu i borbu mog naroda - kaže ministar odbrane Aleksandar Vulin kao odgovor na komentar ambasadora SAD Kajla Skata. 

Kako je istakao, Srbija nije izazvala ratove i Srbija ne treba da se stidi onih koji su je branili.

- Čudi me da ambasador ne vidi mogućnost podrivanja imidža i pretnju odnosima u tome što je Haški optuženik Ante Gotovina savetnik u Vladi Hrvatske ili u oslobađanju Orića - primećuje Vulin. 

- Lazarević je slobodan čovek, a moje je pravo da poštujem i njegovu borbu i borbu mog naroda. Da li treba da hvalim bombardovanje i tražim opravdanje za otcepljenje KiM? Ne znam vojsku koja bi se odrekla i postidela generala Lazarevića, a ja sigurno neću. I kao što već  nedeljama možemo da vidimo po medijiskim napadima na mene, ja sam spreman da platim cenu za to - zaključio je ministar Vulin.

2018 © - Vesti online