Četvrtak 02.03.2017.
11:14
Vestionline

Vučić nastavlja da gazi Ustav i ponižava Srbiju

Tanjug
Teške optužbe na račun Aleksandra Vučića

"Umesto da kao predsednik Skupštine bude čuvar Poslovnika, a time dostojanstva i samostalnosti Narodne skupštine, Gojkovićeva je još jednom grubo zloupotrebila odredbe Poslovnika. Ovog puta je svoju 'veštinu' samovoljnog tumačenja demonstrirala na čl. 101. Poslovnika koji predviđa mogućnost privremenog prekida sednice Narodne skupštine", navodi se u saopštenju.

"Ovakvu odluku predsednik Narodne skupštine može da donese samo na osnovu prethodnog zaključka same Skupštine, jer je unutrašnja organizacija rada neotuđivo pravo Narodne skupštine i izraz njene samostalnosti u odnos na Vladu. Iz istog razloga, Ustavom (čl. 106) su jemčena dva obavezna redovna zasedanja Narodne skupštine. Nasuprot tome, Maja Gojković je svoju odluku o prekid rada Narodne skupštine prvom danu prolećnog zasedanja donela posle konsultacija sa članovima Vlade, a ne na osnovu odluke Skupštine. Uz to, ustanovu Narodne skupštine ignorisala je čak i prilikom objavljivanja ove odluke. Ovakvim postupanje ne samo da je uniženo dostojanstvo narodnog predstavništva, već je Narodna skupština pretvorena u puki privezak vlade, umesto da, u skladu sa Ustavom i principima parlamentarizma, bude gospodar njene političke sudbine" stoji u saopštenju.

Dveri navode da je protivpravnom odlukom o obustavljanju rada Narodne skupštine u prvom danu redovnog prolećnog zasedanja "Maja Gojković po nalogu Aleksandra Vučića izvršila državni udar" i da je "ovim je pogažena vladavina prava i načelo podele vlasti, koji su propisani članovima 3. i 4. Ustava Srbije".

2019 © - Vesti online