Petak 17.02.2017.
18:01
S. Đurić - Vesti

Naša pesma svetski hit

M. Karović
Istrajna: Bilja Krstić

Danas je dobro poznato ime u vorld muzici i jedna od retkih koja može da se pohvali da se njene pesme slušaju i u inostranstvu.

- Naš novi, peti album se zove "Svod". To može da bude nebeski svod, biserni, svod dragulja. Na albumu se nalazi 10 ljubavnih pesama. Nekome će odgovarati zato što su nežne i divne, a neke su i sa teškim temama. Ljubav jeste ključ života i nekako se nameće kao tema u svim pesmama, posebno u tradicionalnoj muzici. Album smo pre mesec dana objavili za britansku izdavačku kuću Ark mjuzik u Londonu i već se nalazimo na svetskim plej listama - kaže Bilja Krstić, koja je pune tri godine radila album.

Razlog? Nedostatak para.

- Dugo se radilo zbog finansijskih problema, a ne zato što nismo umeli da uradimo. Brzo sam pronašla koje ću pesme staviti na album i svaka numera je posvećena nekome. Gledala sam da napravim kolaž, da to bude jedna lepa šarenica, rukovet sa raznih strana, kao što je i Mokranjac imao rukoveti. Ima pesama koje se pevaju i kod nas i kod naših komšija, kao što je, recimo, sevdalinka "Kraj potoka bistre vode". Želela sam da otpevam "Dimitrije, sine Mitre" koja je jedna od najlepših pesama iz Vranja i jedna od mojih omiljenih - rekla je Biljana, koja je ovu pesmu naučila još kao dete.

- Na albumu je numera iz 1880. godine "Sedi moma na visoko", koju sam najavljivala svih ovih godina. Ova pesma podseća na neku našu varošku gradsku muziku, a sačuvala je svetski duh i gde god da je pevate ona zvuči kao svetski hit.

Kako stranci reaguju na vaše pesme?
- Divno, i nije važno što ne znaju tekst. Njima su mnogo bitni melodija i emocija koju donesete kroz muziku. Sećam se, kad smo poslali spot "Dimitrije, sine Mitre" Englezima, za tri dana bilo je više od 3.000 pregleda. I onda su tražili objašnjenje, zamolili su da objasnimo sam tekst pesme. Oni i te kako dobro prepoznaju kad je neka pesma dobra. Kao da ih spremaju negde na nekom Univerzitetu. Kad god dođu na naš koncert svako zna šta da pita i vrlo dobro prate to što radim.

Visok stepenik

- "Svod" je jedan od najboljih albuma koji sam radila iz srca i za sebe. Album kojem sam poklonila i namenila pesme, ali mislim da Bistrik i ja još mnogo toga možemo da pokažemo. Ovo je samo još jedan visoki stepenik na našem putu, ali mi idemo dalje - kaže Bilja koja će nove pesme predstaviti na turneji po regionu i svetu.

- Već 25. februara nastupamo u Skoplju, slede koncerti u Podgorici, Loznici, Sarajevu, Švajcarskoj, Francuskoj, a krajem godine nastupaćemo u Kini. Sve u svemu biće puno koncerata - najavljuje Bilja koja se zahvalila medijima.

- Moram da pohvalim medije, jer davno nije bilo ovoliko interesovanje za nas. Zaslužili smo i mislim da možemo da budemo prvi na svetskim top-listama.

Džez kod kuće

Šta slušate privatno kod kuće?
- Volim sve što je bliže mom miljeu - grupu Kal, braću Teofilović, Vasila Hadžimanova, Vladu Maričića, Jovu Maljokovića. Više sam malo okrenuta ka džezu, jer mi se dopada kako džezeri obrađuju tradicionalnu muziku. Naravno, tu su i Slobodan Trkulja, Paja Aksentijević. Trebalo bi to da sačuvamo, da mediji budu uz nas, da prate to što radimo, jer mnogi od nas imaju veliki uspeh na svetskoj sceni, ali se to u Srbiji ne zna.

2019 © - Vesti online