Četvrtak 08.09.2016.
12:00
B. R. - Vesti - Foto: N. Đurović

Despote, ti si junak!

N. Đurović
Uručenje u "Vestima": Despot Lazić sa roditeljima

Sve dok ne vidite oči u oči devetogodišnjeg dečaka Despota Lazića iz Bajine Bašte, to sitno i milo lice, a nejako telo prekriveno otvorenim ranama, s nogama u zavojima, ne možete ni da shvatite da je svaki zagrljaj i svaki poljubac sa ovim dragim mališanom - zabranjen!

Jer i želja reporterke "Vesti" da obgrli ovog mališana ostala je neuslišena, mali jači dodir ili stisak mogao bi da mu prouzrokuje veliki bol. Zato je ovog malog miljenika naših čitalaca širom sveta, što nažalost boluje od neizlečive genetske bolesti koju karakteriše preterana osetljivost kože, odmah po izlasku iz automobila, uzeo otac Aleksandar u naručje i preneo ga do našeg dopisništva u Beogradu.

Osmeh

Majku Sofiju i oca Aleksandra obradovao je prilog od 1.000 evra, a malog Despota nekoliko igračaka koje smo mu darovali u "Vestima". Poklonio nam je osmeh, iako je i to prouzrokovalo bol, rekao da pozdravimo njegovog omiljenog pevača Sašu Matića, sve dobre ljude i otišao pomalo zadovoljan, opet u očevom naručju.

Ne zato što Despot ne može da hoda, već da se u nedeljnoj gužvi po novobeogradskim bulevarima, ne bi slučajno neko od prolaznika nehotice sudario sa mališanom. Tada bi se neke od zaraslih rana, po rukama, licu, nožicama, ponovo otvorile i krvarile.

A to je i razlog što ovo bistro i pametno dete ne ide u redovnu školu, njemu učiteljica dolazi kući i tu mu drži nastavu.

Već jednom je država ukinula ovu "privilegiju" bolesnom dečaku, ali posle silnih protesta roditelja i građana Bajine Bašte, učiteljica se vratila u skromni dom porodice Lazić.

- Mnogo i iskreno se zahvaljujemo brojnim čitaocima iz Australije, Amerike, Kanade, Nemačke, Austrije, Francuske, stanovnicima rodnog grada, žiteljima Srbije i Republike Srpske, pevačima, jednom rečju svima koji nam već duže vreme pomažu novcem ali i usmenom i pismenom podrškom u lečenju Despota. Posebno, nepoznatom darodavcu iz Beograda, mladom čoveku koji je ostavio 1.000 evra u "Vestima". Za sada je medicina nemoćna, za buloznu epidermolizu još nema pravog leka, eto primera radi, naše dete ne može čak ni da se hrani normalno, svu hranu moramo da miksamo, kako bi je progutao jer on ima i unutrašnje rane - objašnjava majka Sofija koja se ne seća da je i jednu noć mirno prespavala od njegovog rođenja.

- Boravak na moru, gde smo otišli zahvaljujući darovima čitalaca, nije prijao Despotu i odmah smo se vratili kući. Jedino što nam koliko-toliko pomaže jesu specijalni zavoji iz inostranstva od kojih svaki košta 100 evra. Svaku njegovu ranu previjamo da se ne bi inficirala, ali i dalje ostaju kraste i ožiljci. Naša najveća želja je da naučnici pronađu lek za dete leptir, kako se inače zovu oboleli od ove i po život opasne bolesti.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

2018 © - Vesti online