Sreda 09.06.2010.
12:02
V. Mačar - Vesti - Foto:

Aplauz mladim umetnicima


Organizatori ovog lepog druženja mladih talenata iz srpske zajednice Ontarija, održanog proteklog petka u Srpskom kulturnom centru u Vaterlou, bili su Versko-dobrotvorna organizacija "Kosovski zavet", formirana u Vaterlou pre dve godine, a koja od prošle godine deluje pri Eparhiji kanadskoj SPC i Kulturni klub "Ljudi govore" iz Toronta, koji izdaje i istoimeni časopis čiji je urednik dr Radomir Baturan.

Dečji horovi


U programu su učestvovali i dečji horovi pri crkvama Svetog Đorđa u Vaterlou (dirigent popadija Jelena Gojković) i Svete trojice u Kičineru (dirigent popadija Željka Jovanović). Voditelj programa Nikol Marković navela je i imena ovih mališana, dece koja su rođena u Kanadi i imaju lepa srpska imena. Hor "Sveti Đorđe": Natalija, Milena, Stefan, Anastasija, Đorđe, Tijana, Milana, Ivana, Nikolina, Aleksandra, Lea, Petra, Anđela, Tatjana, Lazar, Maja, Milica, Jovana, Marija, Nikola... Hor "Sveta trojica": Natalija, Marija, Georgije, Ana, Sava, Dejana, Jelena, Teodora, Anastasija, Jovan, Smiljana i Simonida...

Specijalni gost večeri bio je profesor Nebojša Radić, sa univerziteta u Kembridžu (Engleska). On je svojom prigodnom besedom obogatio ovaj skup.


Publici se predstavila Ivana Jokić, pijanista iz Kičinera, kompozicijom "Moments Musicauux" Franca Šuberta. Ivana studira kompoziciju na Vilfrid Lorijer Univerzitetu u Vaterlou. Klavir je počela da svira sa pet godina. Trenutno je dirigent hora pri crkvi Svetog Đorđa u Vaterlou.


Slikar i umetnički fotograf Ivana Vukov studira na likovnoj akademiji Univerziteta Vaterlo. Na istom fakultetu formirala je fotografski klub, čiji je i predsednik. Dva njena rada već su objavljena u studentskim novinama, a svoje radove izlagala je u studentskim galerijama. Aktivna je u Srpskom studentskom udruženju.


Svoj raskošni talenat pokazala je i Dragana Jović, pevač srpskih izvornih pesama. Ona je, bez muzičke pratnje, otpevala pesme "Moba prela kod kneza Lazara", "Zajdi, zajdi", "Sunce žeže, zapara je ljuta"...

Dragana je učenica 10. razreda srednje škole i ujedno đak srpske škole "Sveti Sava" u Kičineru. Učestvovala je na mnogim takmičenjima, a u Banjaluci je osvajala prvo i drugo mesto. Već devet godina igra u Folklornom ansamblu "Stevan Sinđelić" u Kičineru, a veoma je uspešna i u karate sportu.


Recitatori Dragana Kukić iz Kičinera i Vladimir Božić iz Misisage, inače aktivni članovi "Kosovskog zaveta", recitovali su pesmu "Zidanje crkve Ljubostinje" vladike Nikolaja Velimirovića. Mladi glumci - amateri Đurađ Vujčić i Nikola Gligorević iz Toronta izveli su odlomak iz romana "O golmanima i bubnjarima" Nebojše Radića.

Sedamnaestogodišnji Đurađ Vujčić, učenik četvrtog razreda srednje škole, predstavljen je kao kamerman, kolumnista i novinar, a Nikola Gligorević, učenik drugog razreda srednje škole, u slobodno vreme igra vaterpolo i glumi.


Za kraj programa Ivan Janković, gitarista iz Misisage, inače đak četvrtog razreda srednje škole, koji svira u orkestru "Oplenac", publici se predstavio pesmama "Jovano, Jovanke" i "Uči me majko, karaj me".
 

Dva sata su brzo protekla, dok se udari "dlanom od dlan", a mnogi posetioci su još dugo ostali u sali sabirajući utiske jer nastup mladih srpskih talenata nikog nije ostavio ravnodušnim.

 

2019 © - Vesti online