Četvrtak 27.05.2010.
15:56
Tanjug

Platani ponovo u Bulevaru kralja Aleksandra

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas je na konferencija za novinare rekao da će rekonstrukcija bulevara biti završena do 1. septembra, nakon čega će na mesto posečenog drvoreda biti posađeno 400 odraslih sadnica platana.


Đilas je precizirao da će drvored u Bulevaru kralja Aleksandra imati 60 stabala više nego ranije.


On je pozvao sve društveno odgovorne kompanije da pomognu takvu akciju, "kao i da doniraju jedan, dva platana svome gradu - ispred koga će stajati ime donatora".


"Neka to bude novi oblik donatorstva, kako bi, zajedno sa onim sredstvima koja je grad obezbedio, napravili jedno lepše mesto za život", poručio je Đilas.


Komisija za izbor sadnica za drvored u Bulevaru kralja Aleksandra odlučila je da
duž Bulevara kralja Aleksandra ponovo budu posađeni platani zbog veoma dobrih karakteristika za uslove u tom delu grada.


"Platan je veoma otporan na niske temperature, aero zagađenja i izuzetno tolerantan na vrele - suve gradske uslove. Takođe je u obzir uzeta i tradicija, jer je platan decenijama krasio taj deo Beograda", izjavio je predsednik komisije Mihailo Grbić.


Komisija se, kako je precizirao, opredelila za odrasle sadnice visine oko 10 metara i prečnika od 45 santimetara. Pošto u našim rasadnicima takvih 'školovanih' sadnica nema, biće raspisan međunarodni tender za njihovu nabavku", objasnio je Grbić.


Prema njegovim rečima, cena sadnice pomenutih dimenzija iznosi nešto manje od hiljadu evra, ali pošto se radi o većem broju sadnica, izrazio je nadu, da bi njihova cena mogla biti nešto manja.

2019 © - Vesti online