Četvrtak 28.01.2016.
04:00
J. Arsenović - Vesti

Hrvatska više ne skriva fašizam: Ustaše u vladi i na ulici

Tanjug/AP
U Boj za dom spremni

Policija je saopštila da niko nije priveden, jer se radilo o "iznimno velikom broju prosvjednika", kao i da nisu utvrdili da se radi o krivičnom delu ili prekršaju.

Malobrojni Srbi koji su ostali u nezavisnoj Hrvatskoj plaše se da javno izraze strah od jačanja i javne promocije profašističkih ideja koje zagovaraju i neki članovi nove hrvatske vlade.

Reč razuma

Jedan deo hrvatske javnosti suprostavio se retorici mržnje prema Srbima. Publicista Drago Hedl najavu formiranja registra "izdajnika i agresora" ocenio je kao "lov na veštice" i skretanje pažnje s pravih problema. Nevladine organizacije GONG i Kuća ljudskih prava oštro su kritikovale protest branitelja, uz ocenu da "govor mržnje nema nikakve veze sa slobodom govora, već je upravo njegova suprotnost".

Profašistički skup od pre dva dana okupio je oko 5.000 ljudi, ali organizatori tvrde da ih je bilo od 8.000 do 10.000. Skup je bio usmeren protiv odluke Saveta za elektronske medije da na tri dana oduzme dozvolu za rad privatnoj televiziji Z1 zbog širenja govora mržnje prema Srbima.

Podsetimo, voditelj Marko Jurič je u emisiji 19. januara upozorio Zagrepčane, posebno majke s decom, da budu oprezni kada šetaju Cvjetnim trgom jer se tu nalazi pravoslavna crkva iz koje bi mogao iskočiti "neki vikar i u svom maniru klanja započeti svoj krvavi pir".

Jurič je, takođe, bio na demonstracijama, kao i jedan potpredsednik, te više poslanika novog saziva Sabora. Zajedno sa kolegom Jurič je i primljen kod predsednice Saveta Mirjane Rakić.

Levica preti desnici

Sa izborom nove vlade, koju predvodi desničarski HDZ, već u startu su počele prozivke Srba, pa je tako ministar branitelja Mijo Crnoja najavio formiranje registra "agresora i izdajnika", dok novi ministar kulture Zlatko Hasanbegović, član tzv. Počasnog blajburškog voda, slavi ustaštvo, a za antifašizam kaže da je obična floskula. Zabrinjava što je na protestu branitelja bilo više zastupnika Hrvatskog sabora, pa i njegov potpredsednik Ivan Tepeš, čiju ostavku je juče zatražio lider SDP-a Zoran Milanović i desničarskoj vlasti zapretio izlaskom na ulice.

Optužili su Savet za uvođenje verbalnog delikta, a Rakićevoj su uručili "četničku kapu" za koju tvrde da su dobili od "silovane žene iz Vukovara". Čelnica Saveta je inače Srpkinja, pa ne čudi što su demonstranti ispred zgrade Saveta uzvikivali "Rakićka u Srbiju".

- Gledali smo te scene koje ne podsećaju samo na vreme 90-ih i progona, već i na '41. i ustaškog pokolja. Izgleda da Hrvatska nakon što je postala članica EU više nema potrebu da glumi demokratiju i što je najgore Brisel ne reaguje na sve brojnije ustaške i fašističke ispade. Došlo je do toga da mi prognani Srbi sada možemo biti srećni što više ne živimo u Hrvatskoj. Ta mržnja, taj gnev, mogli bi se lako pretvoriti u fizički obračun sa ono malo preostalih Srba - upozorava Milojko Budimir, sekretar beogradskog Udruženja Srba iz Hrvatske.

2019 © - Vesti online