NEDIĆ

 

U našoj knjizi "Srpske porodice i prezimena" imamo opširan prilog o Nedićima uopšte, o tri njihove grane, a ovom prilikom, zbog ograničenosti prostora, iznosimo samo liniju Nedića sa slavom porodice g. Ivana - Đurđevdan.
 

Prema B. Drobnjakoviću, direktoru Etnografskog muzeja i profesoru Filozofskog fakulteta, koji je ispitivao poreklo stanovništva Jasenice i Kosmaja, Nedići iz Orašca, sa slavom Đurđevdan, doselili su se iz Rogače, sa Kosmaja. U međuvremenu, krajem 19. veka, neke porodice su iz Orašca prešle u Garaše.
 

U oblasti Jasenice, Nedića još ima i u Brezovcu, gde im je prezime Radaković-Nedić, sa slavom Sv. Jovan, i u Blaznavi, od pretka koji je iz Brezovca došao u ženinu kuću, pa slave Sv. Alimpija. Prema porodičnom predanju ovih Nedića, oko 1878. godine su se doselili sa Sjenice.
 

Nedića ima u nizu drugih mesta: u kolubarskom kraju - u Brajkovcu, doseljeni iz Ugrinovaca u Kačeru, slava Mitrovdan, i Podgorini - iz Osata u istočnoj Bosni, sa slavom Sv. Jovan, u Leliću - poreklom iz Banjana, u Staroj Hercegovini, slave Sv. Nikolu, dok su u Kutlovu, Lepenica, Nedovići-Nedići, doseljeni od Sjenice, sa istom slavom, Sv. Nikola.
 

S obzirom na karakterističnu drobnjačku slavu, Đurđevdan, za Nediće g. Ivana bi se moglo pouzdano reći da su poreklom iz plemena Drobnjak, od znamenitog bratstva Kosorića. Prema predanju koje je zabeležio etnograf A. Luburić, oni su, navodno, "još u petom veku (!), doseljeni u ove krajeve kao deo Novljana". Umetnimo, međutim, da se za Novljane mora reći da su, u stvari, polumitsko pleme što se njihovog postojanja tiče, ali se zna da su to ime mogli dobiti tek kada su, u 15. veku, iz Bosne došli u okolinu Herceg Novog. Kuće ovih Nedića su u Donjoj Bukovici, a sadašnje prezime su dobili po Nedi, udovici popa Stevana Kosorića, koga su Turci posekli u Pljevljima 1806. godine. Od njega su sinovi Savo i Nikola i sve njihovo dalje potomstvo. Srodni su im Srdanovići i Stojanovići na Kosorićima.

Najstariji podaci koje imamo o Nedićima zabeleženi su, međutim, u Pivi, Vasojevićima i Banjanima.
 

U Pivi su, po nekim izvorima, starosedeoci, dok su, po drugima - od Koprivica, iz Banjana, iz sela Zeba. Predanje kaže da su se uzdizali na katun uz Durmitor, što znači - u Drobnjake. U Borkovićima postoji kraj koji se zove Nedići, u kojem živi bratstvo Nedića u 23 kuće. Po nekima su od jednog zeta porodice Delić koji je po majci Nedi uzeo prezime Nedić, pošto se zapopio. Priča se da je od njih bilo devet popova pa nije isključeno da je to bio upravo spomenuti junak pop Stevan.

U Brezni ih ima tri kuće Nedića. Slave Sv. Jovana, najčešću banjačku slavu, druga česta njihova slava je Nikoljdan.
 

Prema R. Vešoviću, autoru monografije "Pleme Vasojevići", Nedići u selu Pešci, u Vasojevićima, potiču od Mališića, familije iz bratstva Miomanović. Od ovih Nedića su i ostali Nedići sa slavom Sv. Arhanđeo Mihailo, pa i oni u Sremu, u fruškogorskom mestu Jazak, gde je i čuveni manastir. Inače, Nedići se u Sremu prvi put spominju 1734. godine - u Starim Banovcima, tada Tusi, bez navedene slave. Ako su srodni sa onima u mestu Jazak, onda slave Sv. Arhanđela Mihaila.
 

Ovo je slava i porodice generala Milana Nedića. On je rođen 1878. godine, u Grockoj, gde je njegov otac bio sreski načelnik, ali je, 1833, rođen u Orašcu. Ovi Nedići potiču od braće Damjana i Grigorija, dva junaka iz boja kod manastira Čokešina u Prvom srpskom ustanku, koji su prezume dobili pa babi Nedi, rodom iz Vasojevića.
 

Nedići u drugim krajevima verovatno su potomci porodica koje su se iselile iz svoje starohercegovačke i vasojevske prapostojbine, ali sa raznim slavama što može, ali i ne mora, da znači da su različitog porekla.
 

U Bosni, sa slavom Đurđevdan, najbrojniji su u nekim parohijama kod Travnika, Dervente, u Maglaju i okolini i kod Tešnja. U drugim krajevima slave Sv. Nikolu i Aranđelovdan, a ima ih i koji slave Sv. Arhiđakona Stefana, Sv. Iliju, Sv. Jovana, Krstovdan, Sv. Vrače, Petrovdan, Sv. Simeuna i Sv. Trifuna!
 

Prema "Leksiku prezimena SR Hrvatske", iz 1976, Nedići - bez podatka o veri i nacionalnosti - zabeleženi su u više od 20 mesta - od Andrijaševaca, kod Vinkovaca, do Srpskih Moravica, u Gorskom kotaru, i Drniša, ali najviše u Slavoniji.

2019 © - Vesti online