Četvrtak 10.12.2015.
01:30
Vestionline

Zašto svetom vlada žvakomanija?

stylish-family.com
A jel volite vi žvake?

To su razlozi koje su najčešće navodili ljubitelji žvakaćih guma širom sveta kad su ih pitali zašto uživaju u žvakanju. Izgleda da je žvaka sitno, ali bitno zadovoljstvo kome se prepušta gotovo svaki stanovnik planete, a zanimanje za to ne jenjava.

10 činjenica o žvakama koje sigurno niste znali

1. Žvakaće gume bez šećera preporučuju se posle obroka jer se tako bolje uklanjaju ostaci hrane i povećava količina pljuvačke važne za neutralizaciju štetnih kiselina, održavanje mineralne ravnoteže zubne gleđi i sprečavanje karijesa. 

Ipak stomatolozi upozoravaju da su žvakaće gume samo pomoćno sredstvo u održavanju oralne higijene i da ništa ne može da zameni pravilno i redovno pranje zuba.

2. Prema nekim istraživanjima, oni koji žvaću niskokalorične žvake bez šećera mogu za godinu dana da smršaju oko pet kilograma jer se žvakanjem poboljšava varenje do 20 odsto.

Ipak, napominje se da je gubitak kilograma moguć samo uz pravilnu ishranu i telesnu aktivnost.

3. Istraživanja su takođe pokazala da žvakanje poboljšava koncentraciju i pamćenje i smanjuje stres.

4. Navodno, ako žvačete dok čistite luk, neće vam suziti oči.

5. Šta se događa kad progutate žvaku? Neće se “zalepiti” za želudac, ali najverovatnije će ostati u njemu duže vreme nego uobičajena hrana.

6. Najveća opasnost od gutanja žvake preti maloj deci zbog mogućeg gušenja. Smatra se da deci mlađoj od šest godina ne bi trebalo davati žvake.

7. Zašećerene žvake ne preporučuju se jer mogu da podstaknu nastanak karijesa i bolesti desni.

8. Sa žvakanjem ne valja preterivati jer to može biti prevelik napor za usta i uzrokovati bol i napetost u području lica i vrata, a takođe može iritirati želudac.

9. Previše žvakanja navodno može da uzrokuje noćno škrgutanje zubima (bruksizam).

10. Žvake mogu biti i ekološki problem. Žvakaću gumu treba obvezno baciti u smeće. Mnogi žvake bacaju gde stignu, često na betonske gradske površine, a u takvim uslovima se sažvakana masa razgrađuje i do pet godina!  

2018 © - Vesti online