Nedelja 20.09.2015.
10:08
J. L. Petković - Vesti

Komisija za ljudska prava UN ukazuje na neobjašnjive "greške" Unmika: Telo ubijenog predali Albancima

UN
Misija UN aljkavo radila na slučajevima nestalih i ubijenih Srba

Dokumenta do kojih su došle "Vesti" pokazuju da je i pored naznaka o Rajkovom identitetu (u tom trenutku čekalo se na rezultate DNK analize), Unmikovo odeljenje za Sudsku medicinu, kako navode "greškom" 2003. predalo posmrtne ostatke Milenkovića albanskoj porodici, nestalog B. K. iz Kline.

Da su napravili "grešku", shvatili su tek u drugoj polovini 2013, posle insistiranja Savetodavne komisije za ljudska prava UN na Kosovu, a po žalbi porodice Milenković, da se sazna istina o sudbini njihovog rođaka. 

Prema dokumentima, dana kada je nestao, Rajko je prijateljima u kafiću u severnom delu Mitrovice kazao da želi da u južnom delu grada poseti bivše radno mesto, preduzeće "Sloga". Od tada mu se gubi svaki trag.

Prekinuli kontakt sa porodicom

Pošto su pronađeni u Vučitrnu, posmtni ostaci Rajka Milenkovića sahranjeni u Prištini. Prema navodima iz Unmikove grupe dokumenata sa naslovom "Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslavju", telo je ekshumirano juna 2000. na dragodanskom groblju. Kada je aprila 2003. DNK analiza potvrdila identitet, spekulisalo se da su posmrtni ostaci prebačeni u Orahovac ili Suvu Reku.

- Čini nam se da od trenutka kada su organi Unmika shvatili da su posmrtni ostaci Rajka Milenkovića izgubljeni, svi kontakti između porodice i Unmikovih organa su prekinuti - navodi Savetodavna komisija u svom mišljenju. 

Forenzički patolozi u tri odvojene obdukcije navode povrede na telu (opekotine u predelu oka, na glavi i grudima, prelome svih rebara) koje ukazuju na "verovatno ubistvo", ali ne zaključuju to sa neophodnom sigurnošću za istragu.

Istražni spisi, pak, ne sadrže nikakve informacije koje opisuju okolnosti pronalaženja tela, niti da je Umnik policija u potrazi za materijalnim dokazima, pretražila mesto na kojem je pronađeno, niti da je "pretreseno" kako bi se pronašli mogući svedoci. Savetodavna komisija za ljudska prava UN na Kosovu, zapaža i da policajci nisu posetili ni mesto na koje se Milenković kobnog dana navodno uputio.

Ovaj slučaj, kao i drugi slučajevi ubistava, otmica i nestanka koji su prethodno razmotreni, ukazuje na obrazac površnih i neproduktivih istraga koje je policija Unmik sprovodila na Kosovu, zaključuje Komsija.

Utvrđujući i da je Unmik u slučaju nestanka Rajka Milenkovića prekršio Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, Savetodavna komisija traži da Unmik javno prizna odgovornost za svoj propust, da sprovede istragu u vezi s nestankom i ubistvom Milenkovića i da se javno izvini njegovoj porodici za patnju i duševni bol.

U obrazloženju svog nedavno donetog mišenjenja vezanog za nestanak i ubistvo Rajka Milenkovića, Savetodavna komsija za ljudska prava takođe, "sa zabrinutošću napominje da je "misteriju" oko nestanka posmrtnih ostataka iz "skladišta Komisije za pronalaženje i identifikaciju žrtava" rešilo Unmikovo odeljenje za Sudsku medicinu u toku 2014. godine, a na osnovu potpuno istih informacija koje su 2004. godine bile dostupne"( i Jedinici za nestala lica i Kancelariji za nestala lica i sudsku medicine).

- Na žalost, ovaj slučaj bi mogao da ukaže na ono što porodice godinama tvrde i smatraju da su mnogi Srbi sahranjivani 1999. godine pod drugim imenima, jer se želelo da se što veći broj Srba iz političkog, vojnog i policijskog vrha optuži za zločine. Zato mi moramo da se borimo za identifikaciju svih žrtava DNK analizom, kako bi mogli da dođemo do potpune istine. Mi na ovaj problem ukazujemo godinama, međutim, niko se ne obazire - kaže za "Vesti" Milorad Trifunović, koordinator Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih Srba sa Kosova i Metohije.  

Nastaviti istrage

Godišnji izveštaj policije Unmika svedoči da im je u periodu od juna 1999. godine do decembra 2000. godine prijavljeno 351 kidnapovanje, 675 ubistava i 115 silovanja. U svakom od donetih mišljenje, u kojima se konstatuju propusti u istrazi Unmika, Savetodavna komisija takođe preporučuje toj misiji da od nadležnih organa na Kosovu traži da se istraga nastavi, a počinioci budu privedeni licu pravde. 

2019 © - Vesti online