Petak 10.08.2012.
12:01
J. L. Petković - Vesti

Srbi s Kosova: Samo da nas puste na miru

Marjan Šarić, gradonačelnik Orahovca
 

U stanju stalnog straha, meštani Orahovca imaju skromna očekivanja od nove Vlade Srbije - da završe projekte i olakšaju uslove kako bi proizvode iz rajske bašte mogli normalno da prodaju.

Kakva je bezbednosna situacija u Orahovcu?
- Stabilna, ali veoma složena. Građani se osećaju nesigurno, prisutna je stalna neizvesnost. Gornji deo Orahovca je i pre rata imao problema s vodom, a poslednjih 13 godina stanje se znatno pogoršalo. Iako su od pre nekoliko meseci Srbi počeli da izmiruju dugovanja prema vodosistemu "Radonjić", koji je u kosovskim rukama, u ovim tropskim vrućinama nemamo ni kapi vode. Možete zamisliti kako se snalaze porodice koje imaju malu decu, koliko se muče da nabave vodu, da se mališani ne bi razboleli. A i kada se razbole, možete zamisliti kako je u lekarskoj ordinaciji. Kako izgleda rad, na primer, zubara u Domu zdravlja u gornjem delu Orahovca, koji je jedini za građane koji nemaju uslova da idu do Mitrovice.
 

Verujemo Beogradu

Plašite li se da će raspustiti sve opštine i ukinuti im finansiranje, kako bi se to odrazilo na Orahovac i Veliku Hoču?
- Ne, naravno. Na to niko u sadašnjoj vladi ni ne pomišlja jer bi nam se time poslala poruka da je Srbija odustala od borbe za očuvanje Kosmeta. Vlada Srbije želi normalizaciju odnosa s kosovskim vlastima, da se sprovede u delo sve što je dogovoreno u tehničkom dijalogu sa Prištinom i naravno da se dijalog podigne na politički nivo gde će biti uključeni svi državni funkcioneri, ali i Srbi južno od Ibra.

Da li se nakon prebijanja Srba u Pasjanu i kod vas oseća strah?
- Strah je uvek prisutan. Građani Orahovca i Velike Hoče već 13 godina žive u strahu od eskalacije sukoba. Mislim da prebijanja Srba kod Pasjana treba sagledati kao pojedinačne slučajeve. Ne verujem da će oni imati posledica po Srbe u opštini Orahovac. I ranije, kad se nešto dešavalo u našoj opštini, uspevali smo sve to da prebrodimo.

Šta očekujete od novih vlasti u Beogradu?
- Veću transparetnost i uključivanje Srba i južno od Ibra u rešavanje kosovskog problema. Nadam se da će nova vlada uspeti da ubedi Srbe da kroz razne projekte i donacije počnu da ulažu u poljoprivredu i da žive od svog rada, a ne da zavise od socijalnih davanja koja Srbija izdvaja za građane koji žive na Kosmetu. Bilo bi dobro da nam omoguće da iz našeg vinogradarskog kraja s manje muke oko transporta i poreza naše vino i rakija stignu i do Kraljeva, Kragujevca, Beograda, Novog Sada. Možda bi i neko od naših političara želeo da svojim gostima ponudi naše proizvode. Konačno, samo otvaranjem malih i srednjih preduzeća možemo zaposliti mlade ljude.

Hoće li iz Beograda bar češće da vas obilaze?
- Mislim da je Aleksandar Vulin, direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju, nedavno javno stavio do znanja da će se kancelarija spustiti na teren i biti bliža građanima. To je veoma dobar potez jer će na taj način splasnuti tenzije među građanima, kad shvate da ih neko iz Beograda obilazi i da brine o njima.
 

Svaka pomoć dragocena

Šta očekujete od sastanka sa Vulinom?
- Nastavak saradnje za dobrobit svih građana u opštini Orahovac. Želimo da završimo projekte koje smo započeli s prethodnom vladom i omogućimo razvoj poljoprivrede i otvaranje novih radnih mesta.
Važna nam je rekonstrukcija lokalnog puta, za koji nije bilo dovoljno novca u budžetu, uređenje Doma kulture u Velikoj Hoči, treba nam teren za novo groblje ali i uređenje postojećeg, hoćemo i da opremimo objekat za duvanu ambalažu itd.

2019 © - Vesti online