25.04.2024
Home Blog

Makron: Postoji rizik da Evropa umre

0
Tanjug/AP
Predsednik Francuske Emanuel Makron

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da “postoji rizik da Evropa umre” prilikom obraćanja na univerzitetu Sorbona u Parizu.

Makron je napomenuo da je bitka za izgradnju jake Evrope daleko od pobeđene i da postoji rizik da zaostane za globalnim rivalima u predstojećoj deceniji, prenosi Rojters.

Evropa se, kako je ocenio Makron, nalazi na prelomnoj tački i mora da učini više da bi se takmičila sa ubrzanim naoružavanjem njenih globalnih rivala.

Makron je napomenuo da model ekonomskog rasta EU mora da se promeni jer trenutni nije održiv, kao i da EU zaostaje u globalnom kontekstu u kojem se principi slobodne trgovine dovode u pitanje.

On je dodao da je Bregzit bio “eksplozija čiji negativni efekti znače da danas niko ne sme da se usudi da predloži izlazak iz Evrope”.

Blinken u Kini: Imamo obavezu da odgovorno upravljamo odnosima između naše dve zemlje

0
Tanjug/AP
Državni sekretar SAD Entoni Blinken

Američki državni sekretar Entoni Blinken, koji boravi u drugoj poseti Kini za manje od godinu dana, založio se za “odgovorno” upravljanje vezama između dve zemlje.

– Imamo obavezu prema našem narodu i prema svetu, da odgovorno upravljamo odnosima između naše dve zemlje – rekao je Blinken u Šangaju, gde se sastao sa lokalnim šefom Komunističke partije Kine.

Blinken je juče stigao u Kinu, sa misijom da poveća pritisak na Peking po raznim pitanjima, uključujući podršku Kine Rusiji. U Šangaju bi Blinken trebalo da prisustvuje košarkaškom meču između dva tima sa Amerikancima među igračima.

Šef američke diplomatije će sutra u Pekingu razgovarati sa kineskim zvaničnicima.  Kako se očekuje, on će na tim sastancima apelovati na uzdržanost dok se novi predsednik Tajvana priprema za inauguraciju.

Srbija slavi vrhunac kulinarstva

0
Peter Irman
www.peterirman.com

Ugledni gastronomski vodič „Gault&Millau” u saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije na svečanoj ceremoniji, 24. aprila, u hotelu Hayatt Regency u Beogradu, je proslavio vrhunske restorane i kulinarske talente širom Srbije.

Ova godišnja manifestacija, koja predstavlja vrhunac u svetu gastronomije, okupila je elitu kulinarstva i gastronomskih entuzijasta iz zemlje i regiona.

 „Gault&Millau” predstavlja vodič kroz izuzetnu kulinarsku ponudu Srbije, a „kape” su dodeljivane u različitim kategorijama koje ističu vanredne talente i vrhunske restorane u domenu gastronomije.

 Na samom početku promocije gastronomskog vodiča „Gault&Millau” prisutnima su se obratili direktorka „Gault&Millau” Srbija gospođa Mira Šemić, direktorka Turističke organizacije Srbije Gospođa Marija Labović i pomoćnik ministra turizma i omladine Dunja Đenić.

Najviše „kapa” dodeljene su restoranima Fleur de Sel, Langouste, Salon 1905, Enso, Homa, JAM – Just A Maestro, La Pista, Project 72 Wine & Deli, Restoran 27, Restoran GIG i The Square  koji su se istakli svojom izvanrednom kreativnošću, kvalitetom hrane i usluge. Ti restorani su postali sinonim za gastronomsku izvrsnost i ugled srpske kuhinje.

 Uz to, nagrade su dodeljene i u šest pojedinačnih kategorija:

Najbolji somelijer: Ovaj prestižni naslov dodeljen je stručnjaku Predragu Gavriloviću (Legat 1903) čija je strast prema vinu i veština uparivanja vina sa jelima oduševila žiri.

Najbolji POP: Ova kategorija prepoznaje „PRETOP” u Zemunu koji je osvojio srca javnosti svojom autentičnom atmosferom i ukusnim, pristupačnim jelima.

Najbolji poslastičar: Vrhunski poslastičar Zdravko Gavrilović (Hotel Square Nine) koji je bio u fokusu ove kategorije, prepoznat je po svojoj maštovitosti i izvanrednim slatkim kreacijama.

Mladi talenat: Ova nagrada je dodeljena mladoj kulinarskoj nadi Anđeli Risimić (Restoran Salon 5 A) koja se istakla svojom inventivnošću i veštinom u kuhinji.

Šef tradicije: Nagrada za Zoranu Mrenjicu (Salaš kod stare dunje) koja je najbolje predstavila tradicionalnu srpsku kuhinju, poštujući autentične recepte i tehnike kuvanja.

Šef budućnosti: Ova nagrada je dodeljena šefu Urošu Ivoševiću (Restoran GIG) koji je svojom inovativnošću i vizijom osvojio žiri, predstavljajući budućnost gastronomije.

Šef godine: Prestižna titula koja je dodeljena šefu Nikoli Stojakoviću (Fleur de Sel) čiji su rad, kreativnost i doprinos gastronomiji bili izuzetni tokom protekle godine.

 Ovogodišnji „Gault&Millau” događaj nije samo bio prilika za proslavu vrhunske gastronomske scene u Srbiji, već i platforma koja promoviše kulinarsku kulturu zemlje i inspiriše nove generacije kulinarskih stručnjaka.

 

Način na koji možete da uštedite struju dok spremate hranu u rerni

0
pexels.om

Pored uštede struje, obroci sa takvom pripremom biće ukusniji.

Rerna je najjednostavnija za pripremu jela jer odrađuje većinu posla dok mi čekamo. Odlična opcija u rerni je ventilator, koji možete da uključite kada pripremate jelo. Tako će jelo biti pre gotovo i još ćete tako uštedeti i do 25 odsto više struje nego na običan način pečenja.

Ključ je u tome da se toplota ravnomerno raspoređuje po rerni, pa se tako manje struje troši na zagrevanje iste.

Važno je da znate da kod pripreme jela s ventilatorom smanjite temperaturu za 20 stepeni, prenosi City Magazine.

Na primer, ako vam je u receptu predloženo jelo koje se peče na 200 stepeni, ako koristite ventilator, podesite na 180. Nije potrebno prethodno da grejete rernu jer postoji rizik da će jelo pregoreti.

Hamas: Spremni smo na primirje sa Izraelom u slučaju “rešenja sa dve države”

0
EPA-EFE
Pripadnici Hamasa

Zamenik predsednika politbiroa Hamasa za Gazu Halil al Haja izjavio je da je ta palestinska militantna grupa spremna na dogovor o petogodišnjem primirju sa Izraelom i da se pretvori u političku stranku ako bi bila uspostavljena palestinska država sa granicama iz 1976. godine, što predstavlja poznato “rešenje sa dve države”.

Al Haja, predstavnik Hamasa u pregovorima o prekidu vatre i vraćanju talaca, naveo je da bi ta grupa prihvatila “potpuno suverenu palestinsku državu na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze i vraćanje palestinskih izbeglica u skladu sa međunarodnim rezolucijama”.

On je u intervjuu za Asošijeted pres dodao da bi u tom slučaju vojno krilo Hamasa bilo raspušteno.

– Sva iskustva naroda koji su se borili protiv okupatora, kad su postali nezavisni i osvojili svoja prava i svoju državu, šta su ove snage učinile? One su se pretvorile u političke stranke i njihove borbene snage su se pretvorile u nacionalnu armiju – naveo je Al Haja.

On je ocenio da dugo najavljivana kopnena ofanziva Izraela u gradu Rafa ne bi porazila Hamas.

– Izraelske snage nisu uništile više od 20 odsto Hamasovih snaga. Ako ne mogu da dokrajče Hamas, šta je rešenje? Rešenje je dogovor – kazao je Al Haja.

Hamas je, kako je on naveo, napravio ustupke tokom pregovora sa Izraelom, ali neće odustati od zahteva za trajnim prekidom vatre i potpunog povlačenja trupa Izraela.

– Ako nismo ubeđeni da će rat biti završen, zašto bismo predali zatvorenike? – upitao je Al Haja.

Američki general: NATO vežbe usmerene protiv Rusije

1
Printscreen

Vojne obuke raznih zemalja NATO, koje se održavaju ovog proleća u Evropi, sprovode se, „faktički“, protiv Rusije, izjavio je za „Njujork tajms“ komandant kopnenih snaga Sjedinjenih Američkih Država u Evropi general Deril Vilijams.

Prema informacijama izdanja, vojne obuke NATO biće najobimnije od Hladnog rata.
Kako je Vilijams istakao, na prethodnim ovakvim obukama, „ime protivnika“ nije navođeno, već je to bio izmišljeni neprijatelj.
„Sada, ove godine, faktički sprovodimo obuke protiv Rusa. Borimo se protiv našeg potencijalnog protivnika“, naglasio je general.
„Njujork tajms“ je objavio da vojnici NATO koji učestvuju na manevrima treba da pokažu kako mogu da izgledaju „prvi momenti modernog sukoba velikih država“.
Kako navodi dnevnik, predstavnici nacionalne bezbednosti takođe prave planove za sprovođenje sajber ratova, uključujući zaštitu interesa SAD i NATO od „mogućeg sajber napada na javnu infrastrukturu“.
„Ako bi NATO i Rusija ušli u rat, američka i saveznička vojska prvo bi pohrlile ka baltičkim zemljama – Estoniji, Litvaniji i Letoniji – istočnom krilu NATO, kako bi pokušale da blokiraju prodor ruske vojske“, tvrdi izdanje.
Prethodno je portparol Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila za Sputnjik da manevri NATO u blizini granica Rusije povećavaju rizike od potencijalnih vojnih incidenata.
Za 26. april planiran je početak NATO vežbi u Finskoj, u neposrednoj blizini rusko-finske granice.

SAD: Uhapšene desetine studenata koji su protestovali protiv rata Izraela u Gazi

0
Pixabay.com

Američka policija uhapsila je više desetina studenata u Teksasu i Kaliforniji koji su protestovali protiv rata Izraela i Hamasa u Gazi.

U Teksasu su juče uhapšene 34 osobe, nakon sukoba demonstranata i policije i policijske konjice, a među uhapšenima je i novinar američke televizije Foks, prenosi Asošijeted pres.

Studenti iz Teksasa su zahtevali od njihovog univerziteta da prekine svaku saradnju sa kompanijama koje proizvode i prodaju oružje Izraelu, piše Independent.

Hapšenja su prošla mirnije u Kaliforniji, gde je uhapšeno oko 20 studenata koji su prethodno zabarakadirali tri dana zgradu univerziteta, na šta je univerzitet odgovorio organizujući nastavu preko interneta.

Ranije ove nedelje je policija saopštila da su 133 demonstranta privedena na Univerzitetu u Njujorku, a oko 40 na univerzitetu Jejl.

Koji automobili su najjeftiniji za održavanje?

0
Pixabay.com
Foto: Ilustracija

U početku su troškovi održavanja bili niski i slični za većinu brendova.

Consumer Reports je detaljnije pogledao troškove održavanja automobila američkih vozača. U godišnjem istraživanju, on je jednostavno pitao vlasnike o troškovima koje imaju za održavanje i popravke.

U početku je cena bila niska za većinu marki automobila. U ovom slučaju, garancije za nove automobile često pokrivaju mnoge popravke, a takođe je potrebno nekoliko godina pre nego što novim automobilima zatreba prvi veći servis, piše Revijahak.

Venecija počinje da naplaćuje turistima ulazak u grad

0
Pixabay.com
Venecija

Venecija od danas počinje da naplaćuje ulaz u grad turistima koji dolaze na jedan dan.

Ova mera doneta je sa ciljem da se smanji pritisak na drevni italijanski grad koji tone pod težinom masovnog turizma.

Posetioci koji dolaze na jednodnevni izlet od danas će morati da kupe ulaznicu od pet evra, što će na ključnim lokacijama kontrolisati inspektori.

Prošle je godine 3,2 miliiona turista prespavalo barem jednu noć u starom gradskom jezgru, ali desetine hiljada ljudi slivali se na uske gradske ulice tokom dana, često s kruzera, kako bi razgledali znamenitosti, uključujući Markov trg.

Cilj uvođenja ulaznica je podsticanje jednodnevnih izletnika da dođu u manje frekventnim razdobljima kako bi se smanjile gužve, prenosi Hina.

Karte će moći da se rezervišu onlajn i odnosiće se na 29 udarnih dana između 25. aprila i 14. jula.

Impresivan uspeh: Video-igra dostigla milion igrača u jednom danu

1
pixabay.com

Uvek je lepo kada vidimo da je neka video-igra postigla ovako impresivan rezultat.

Naime, Fallout 76 je uspeo da stigne do brojke od milion igrača u jednom danu, što označava kulminaciju porasta popularnosti cele franšize usled Amazonove serije koja crpi inspiraciju odatle.

Fallout 76 je objavljen 2018. godine, a isprva su reakcije kritičara bile pomešane.

NAJNOVIJE