Ponedeljak 12.12.2011.
12:00
B. Miličić - Vesti - Foto:

Svedok održanja vere pravoslavne

 
MESTO SABORNOSTI: Hram i centar u Novom Perlahu

 
Temelje crkvenoj opštini Minhen, koja je bila prva duhovna srpska stanica u Nemačkoj, postavili su srpski ratni zarobljenici iz Drugog svetskog rata, a od sveštenih lica dvojica ruskih sveštenika, prote Sergije Selivanovski i Sergije Lipski, koji su se pastirskim radom bavili od oktobra 1945. do jula 1950. godine. Od 1950. do 1979. prota Aleksa Todorović je obavljao svešteničku dužnost, a u prvih 50 godina crkvene opštine Minhen tu su još službovali prota Slobodan Milunović i protonamesnik Đorđe Trajković.

Tačno polovinu vremena od 65 godina trajanja CO Minhen u njoj je kao sveštenik proveo protojerej-stavrofor Slobodan Milunović, koji je 1. jula 1979. godine stupio na dužnost u ovoj crkvenoj opštini.

- To vreme obeležio je veći talas izbeglica sa Kosova i Metohije tokom NATO bombardovanja 1999. godine, sagrađena je u porti kapela za paljenje sveća, otvoreno drugo bogoslužbeno mesto, imamo četiri parohije i četiri sveštenika. U budućnosti bi trebalo da se parohijski punktovi pretvaraju u samostalne jedinice, ne crkvene opštine, nego da se u njima zasniva celokupan rad kao i u crkvenoj opštini. To znači da bi sveštenik trebao da tu bude stalno prisutan, da ima kancelariju i tako bi se pojačale aktivnosti bogosluženja, veronauka, socijalni rad i sve ostalo - ističe ovih dana prota Milunović.

U periodu od osnivanja CO Minhen do preseljenja 1994. u Novi Perlah, gde se danas nalaze crkveni centar i hram Sv. Jovana Vladimira kralja srpskog, korišćene su četiri crkvene kapele. Kopanje temelja za crkveni centar u Novom Perlahu počelo je u oktobru 1991, a pet godina kasnije krenuli su radovi na izgradnji hrama. Bila su to teška vremena za srpski narod u otadžbini zbog raspada Jugoslavije i rata, ali i u dijaspori.

Prevladalo je mišljenje da treba izgraditi crkveni centar, a kasnije i hram i krenulo se u veliki posao. Uz veliko požrtvovanje i entuzijazam parohijana i sveštenika, ali i podršku i kredite grada Minhena, Katoličke i Evangelističke crkve, sagrađena su dva objekta koji služe na ponos i čast srpskoj dijaspori, vernicima i njihovim prijateljima.

Danas su hram Sv. Jovana Vladimira kralja srpskog i crkveni centar u Novom Perlahu, ali i novo bogoslužbeno mesto u Dominikus centru, mesta sabornosti Srba iz Minhena i njegove okoline, ne samo iz duhovno-verskih razloga, nego i radi negovanja i čuvanja srpske kulture i tradicije, ali i socijalno-ekonomskih i drugih razloga.

Zadužbinari


Ostalo je zabeleženo da su prve novčane priloge za izgradnju hrama u iznosu od po 10.000 maraka dali Gavrilo Vojvodić, Milan Janković, Čedo Kovač, Nenad Kos, Zoja Nikolić, Đura Pavišić, Dragomir Pantelić, Zoran Petronijević i Dragan Urošević. Kasnije su za gradnju hrama po 20.000 maraka dali Milan Kragulj i dr Alfred Obermajer iz Regenzburga.


Posete


Minhensku crkvenu opštinu u njenoj dugoj istoriji posetile su značajne ličnosti državnog i crkvenog karaktera. Kralj Petar II Karađorđević je u Minhenu boravio 1954. i 1957. godine. Minhen su posetili patrijarh Irinej, koji je u vreme dolaska bio vladika niški, zatim vladika Lavrentije, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan, ali i Prvo beogradsko pevačko društvo i brojne druge ličnosti iz sveta politike, kulture, umetnosti. 

 

Liturgija na nemačkom


- To da ćemo liturgiju služiti na nemačkom, sigurno će se desiti, ali to ne znači da mi treba da zaboravimo srpski i crkvenoslovenski jezik i menjamo ga za nemački. Buduće generacije, naši unuci i praunuci sigurno će se pre služiti nemačkim nego srpskim jezikom, što je neminovno i što nam pokazuje emigracija u Americi i Engleskoj. Ako treba da se vera pravoslavna čuva na nemačkom jeziku biće tako, jer ako izgubimo veru pravoslavnu, onda ćemo izgubiti i jezik i sve - smatra prota Milunović.

2019 © - Vesti online