Primirje nadohvat ruke

0

Objava smirivanja: Kučma i Zaharčenko

Posle sedmočasovnih intenzivnih pregovora u Minsku, članovi Kontakt grupe za Ukrajinu potpisali su Memorandum o sprovođenju režima prekida vatre u istočnoj Ukrajini, kojim će između ukrajinskih i proruskih snaga biti uspostavljena tampon zona od 30 kilometara.
 

Granate ipak lete
Subotnje jutro u Donjecku započelo je intenzivnim granatiranjem grada i okoline. Ukrajinska vojska gađala je i vojnu fabriku u Donjecku, u okviru koje se nalazi i skladište municije. Čule su se jake eksplozije i detonacije. Incident se dogodio na oko desetak kilometara od mesta gde se nalazi ruski konvoj sa humanitarnom pomoći, koji je juče stigao u Donbas dovozeći hranu, vodu, lekove i ostale potrepštine ugroženom stanovništvu. Reč je o 200 kamiona i 2.000 tona humanitarne pomoći, koju su Rusi uputili u Donjeck. Prva dva konvoja išla su u Lugansk.

– Memorandum predviđa povlačenje oružja kalibra većeg od 100 milimetara na rastojanje od najmanje 15 kilometara sa svake strane – izjavio je bivši ukrajinski predsednik Leonid Kučma, koji je i specijalni izaslanik aktuelnog šefa države.
Kučma je rekao da memorandum predviđa da se "prekid vatre smatra opštim", da "jedinice i vojne formacije strana ostanu na pozicijama prema stanju od 19. septembra, kao i da se u roku od 24 časa zabrani primena svih vrsta oružja i vođenje ofanzivnih borbenih dejstava". Osim toga, u dokumentu se takođe govori i o "zabrani postavljanja novih minsko-eksplozivnih prepreka i zabrani leta borbene avijacije, uključujući bespilotne letelice, izuzev uređaja Oebsa", rekao je Kučma.
Predviđa se i "zabrana razmeštanja teškog naoružanja i vojne tehnike u zoni naseljenih mesta". Kučma je takođe rekao da je poslednjom tačkom memoranduma dogovoreno povlačnje "svih stranih plaćenika, kako sa jedne, tako i sa druge strane", a takođe je dogovoren i nastavak procesa razmene ratnih zarobljenika.
– Glavne diskusije vodile su se oko linije razdvajanja strana – rekao je predstavnik Vrhovnog saveta LNR Aleksej Karjakin, ističući da kompromis o ovom pitanju nije postignut. Ipak, kako je rekao, uspeli su da se dogovore da se poveća broj posmatrača Oebsa u zoni sukoba, za 300 do 500 ljudi.
Za sprovođenje dogovorenog dat je rok od 24 sata, a zadatak kontrole sprovođenja postignutih sporazuma poveren je Oebsu čiji će posmatrači biti postavljeni duž čitave zone prekida vatre. Kontakt grupa uključuje predstavnike Ukrajine, Rusije, proruskih snaga na ukrajinskom istoku i Oebsa. Nova runda razgovora održana je pošto su Kijev i proruske snage na istoku postigli dogovor o primirju 5. septembra, kao deo plana u 12 tačaka za rešavanje petomesečnog oružanog sukoba, a 19. septembra razradile su memorandum od devet tačaka.
 

Ponovo granatirana Donbas arena
Fudbalski klub Šahtjor iz Donjecka objavio je da je njihov stadion Donbas arena granatiran drugi put u mesec dana. Eksplozije u blizini stadiona oštetile su severoistočni deo arene koja prima 52.000 gledalaca. Granatiranje Donjecka (od Kijeva) usledilo je i pored dogovora ukrajinske vlade i proruskih snaga o prekidu vatre. Prethodno je 23. avgusta stradao severoistočni deo Donbas arene. Osim toga, posledice su vidljive i na terenu i u okviru trening centra. Umesto u Donjecku, Šahtjor kao domaćin igra u Kijevu.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here