Primeniti prelazni sporazum sa Srbijom

0

predsednik Spoljnopolitičkog odbora Gabrijele Albertini

 

U nacrtu rezolucije o "Strategiji proširivanja EU", koju je razmatrao Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta, a o kojoj će u sredu na plenarnoj sednici glasati poslanici, "sa zadovoljstvom se ističe napredak Srbije, posebno u jednostranoj primeni prelaznog sporazuma".

 

Takođe se ističe da "ta jednostrana primena, u uslovima finansijske krize, dobro pokazuje predanost te zemlje u napretku na putu u uključivanje u Evropsku uniju" i zbog toga je od Saveta ministara zatraženo da se neodložno izjasni o ratifikaciji prelaznog sporazuma.

 

Zabrinutost zbog stanja u BiH

 

U dokumentu je "izraženo nezadovoljstvo zbog ograničenog napretka u Bosni i Hercegovini, kao potencijalnog kandidata za članstvo u EU".

Evropski poslanici "sa zabrinutošću konstatuju da je sve veća nestabilnost u političkom okruženju i odsustvo zajedničke vizije dva entiteta".

U ovom dokumentu, koji je sačinio predsednik Spoljnopolitičkog odbora Gabrijele Albertini, pored ostalog, izražava se zadovoljstvo zbog potpisivanja sporazuma o policijskoj saradnji vlasti u Beogradu i misije Euleks na Kosovu i Metohiji.

 

Isto tako, Srbija se poziva da osnaži saradnju sa Euleksom, posebno na severu Kosmeta, kao i da "iskaže konstruktivan stav prema učešću Kosova u regionalnoj trgovini i saradnji".

 

Evropskoj komisiji upućen je zahtev da što pre pokrene dijalog o liberalizaciji viznog režima EU i za Kosovo i Metohiju.

 

U predlogu rezolucije je "izražena i nada da će pre kraja godine biti okončan proces decentralizacije kako bi se zadovoljili zahtevi iz Ahtisarijevog plana".

 

Zaključeno je i da puno operativno delovanje Euleksa treba da omogući delovanje pravne države, javnog reda i bezbednosti na celom Kosovu.

 

U dokumentu se podvlači da, puna saradnja sa Haškim sudom predstavlja suštinski uslov za napredak zemalja regiona ka članstvu u Uniji, uz poziv državama Zapadnog Balkana da reše međusobne sporove, kako ti sukobi ne bi bili prepreke za uključivanje u EU.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here