Vesti
Domaćini: Deca iz folklorne grupe Crkvene škole Rastko iz Ruti Hila

U predstojeću nedelju, 22. septembra, u crkvi Svetog arhiđakona Stefana u sidnejskom naselju Ruti Hil biće održan jubilarni 30. Dan srpsko-grčkog prijateljstva. Ova prelepa tradicija datira još od 1994. godine i opstaje zahvaljujući pregalaštvu grupe entuzijasta iz dve zajednice i sveštenstva dveju bratskih pravoslavnih crkava.

Dan posvećen proslavljanju zajedničke vere, kao i kultura i tradicija dva naroda, imaće i ove godine multinacionalnu dimenziju, pošto će u kulturno-umetničkom programu učestvovati i folklorno društvo bugarske zajednice Sidneja.

– Naša manifestacija izrasta u dan svepravoslavnog prijateljstva, pošto će pored izvođača iz srpske, grčke i bugarske zajednice, događaju prisustvovati i predstavnici ruskog i rumunskog naroda u Australiji. Želimo da još više učvrstimo veze između nas koje spaja pravoslavlje i da u narednim godinama uključimo i druge narode iste vere – kaže za „Vesti“ Branko Kondić iz organizacionog odbora Dana srpsko-grčkog prijateljstva.

Dan će početi liturgijom u crkvi Svetog arhiđakona Stefana

Dan će početi održavanjem svete liturgije u hramu Svetog arhiđakona Stefana u 9.30 ujutro. Oko 11.00 časova će početi doček gostiju, a u bogat kulturno-umetnički program i zajednički ručak od 12.30 u crkvenoj sali.

Od folklornih društava iz srpske zajednice učestvovaće domaći ansambl iz Crkvene škole Rastko, zatim folkloraši iz Srpskog centra u Bonirigu, kao i deca iz crkvene opštine Sveti Jovan Krstitelj iz Dapta u Vulongongu. Takođe, dolazi i više ansambala iz grčke zajednice.

Ulaznice za ovu manifestaciju mogu se kupiti po ceni od 15 dolara.

– Ovaj dan znači mnogo za našu zajednicu, biće lepa prilika da uživamo u druženju sa braćom po veri i zato ovim putem pozivam sve naše ljude da se u što većem broju okupimo u nedelju u crkvi Svetog arhiđakona Stefana – istakao je Branko Kondić.

Očekuje se da će sala u Ruti Hilu biti ponovo ispunjena do poslednjeg mesta

Dolaze konzuli Srbije i Grčke

Danu srpsko-grčkog prijateljstva u Ruti Hilu prisustvovaće i zvanični predstavnici matice oba naroda. Svoj dolazak su potvrdili generalni konzul Srbije u Sidneju Jakov Rogan, kao i generalni konzul Grčke u ovom gradu Joanis Malikurtis. Očekuje se i prisustvo zamenika visokog komesara Kipra u Kanberi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here