Pretnje gejevima sa bilborda

0

Predsednik skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti Momir Stojanović izjavio je da će gej parada, najavljena za nedelju u Beogradu, biti održana jer su bezbednosni rizici manji nego prethodnih godina.
On je rekao da je aktivnost desničarskih organizacija "beznačajna" u 2014. godini i da je u društvu prevladalo mišljenje o neophodnosti poštovanja ljudskih prava.
– Parada se mora održati jer je to i jedan od uslova preko kojeg EU neće preći. Nadležne službe u sektoru bezbednosti će izneti svoje procene, a po mom mišljenju biće pozitivne. Vlada će zatim, na osnovu tih procena, doneti odluku o održavanju parade –
rekao je Stojanović.
Samo nekoliko sati pošto je Stojanović izneo svoju procenu, u centru Beogradu osvanule su pretnje učesnicima gej parade. Poruke su ispisane auto-lakom tokom noći na fasadama zgrada i bilbordima na potezu od Slavije do Terazija – "Neću tatu i tatu", "Stop pederima", "Stop paradi" i "Neće šetati 28.9.2014". Grafiti nisu potpisani.
Prethodne tri godine, Parada ponosa je otkazivana zbog negativne bezbednosne procene policije, a 2010. je održana uz žestoke nerede na beogradskim ulicama. Bilo je sukoba s kordonima, paljevina i napada na gejeve koje je policija jedva spasla tako što ih je maricama izvezla iz centra grada.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here