Prešao pola sveta da bi mirio Srbe

0

DOČEK: Njegova svetost patrijarh Pavle sa Srbima u Australiji

 

Kad su ga, pre tačno pet godina vozili kroz Australiju, patrijarh Pavle je pažljivo posmatrao ovdašnje, inače monotone i puste predele. U jednom momentu, gledajući velika stada ovaca na otvorenom, u njemu se probudio dečak-pastir s Balkana. Upitao je vozača: "Ima li ovde vukova?"

Ova patrijarhova dečačka mora, oživela u sećanju kroz monotoni pejzaž Australije, imala je međutim, daleko šire značenje.

 

Za očuvanje tradicije: Poglavar SPC sa predstavnicima našeg folklora u Australiji

Patrijarh je u Australiju, formalno došao zbog blagoslova kamena temeljaca Srpskog koledža, prve takve srpske institucije u dijaspori. Ali, njegova poseta je, pre svega, predstavljala nastojanje prvog pastira Srpske crkve da izmiri njene ovdašnje vernike, podeljene u raskolu koji traje skoro pet decenija. Bio je sve vreme savremenik podele u crkvi na "beogradsku" i "slobodnu", od kako je do nje došlo, sredinom pedesetih godina prošlog veka. To ga je pratilo ceo život i sigurno bila njegova istinska briga zbog koje se u poznim godinama odlučio na ovako naporan put ka "stadu među koje su ušli vuci grabljivi", kako je davno, da će se dogoditi, najavio njegov imenjak i apostol Hristov.

Ne obraćajući pažnju na sporedne i nevažne stvari, patrijarh Pavle je prošao kroz Australiju. Stoički je podnosio i velike vrućine, pa se činilo da bolje od ostalih izdržava na vrelom suncu koje je posebno peklo na dan osvećenja kamena temeljca za pomenuti koledž.

 

Težak put i poniženja

 

Izveštač "Vesti" bio je u avionu kojim je ovaj jednostavni, bogobojazni čovek putovao u Australiju sa svojom pratnjom. Ne postoji osoba kojoj je 26 sati puta, sa presedanjem od svega par sati, jednostavno i prijatno. Jedino je patrijarh, od svih, sedeo mirno na svom sedištu i uzimao grožđe i orahe. Na aerodromu u Dubaiju, mirno je poslušao kad su, pri promeni aviona, svi putnici bili prinuđeni da na graničnoj kontroli skinu cipele. Kao da se to dešava nekom drugom, a ne njemu, prešao je i preko poniženja kad su na carini zahtevali da mu se rasklopi čak i žezlo, da bi proverili unutrašnjost.

Uoči njegovog dolaska, tadašnji vladika Milutin ushićeno je najavljivao posetu "svetog čoveka koji će napokon ujediniti pravoslavne Srbe u Australiji". Tako je i izgledalo, svi su hteli da ga vide i čuju, crkve su bile pune. Patrijarh Pavle je išao na duga putovanja kontinentom, od crkve do crkve, od prijema do prijema. Svugde i na svakom mestu, propovedao je ljubav i slogu. Obavio je svoju misiju zabrinutog pastira i ujedinitelja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here