19.04.2024
Home Blog

“Ili će globalni igrači poštovati uzajamne interese ili sledi globalni sukob”

0
Tanjug/AP

Bugarska apsolutno nije spremna za mešanje u oružani sukob i treba da bude među onima koji insistiraju na mirovnim pregovorima u Ukrajini, izjavio je bivši ministar odbrane zemlje Krasimir Karakačanov za Bugarski nacionalni radio.

– Sofija treba da bude među zemljama koje traže mirno rešenje putem pregovora, a ne nastavak rata, koji prouzrokuje desetine i stotine hiljada žrtava i na ukrajinskoj i na ruskoj strani. Ovaj rat takođe nanosi ogromnu ekonomsku štetu svim evropskim zemljama –  istakao je on.

Karakačanov je, istovremeno, naglasio da su ulozi globalnih igrača veoma visoki i da je zato žarišta napetosti moguće videti u celom svetu, uključujući na Bliskom istoku i u Aziji.

– Napetost u Africi rate, nakon Senegala, pojavilo se već pet ili šest afričkih zemalja, Mali, Niger, koje proteruju Francuze. Dve su varijante, ili tražiti mirno rešenje putem poštovanja interesa, a druga varijanta je totalni sukob – zaključio je bivši ministar.

Nebenzja: SB UN za SAD ”prepreka” da pomognu Izraelu da počisti Gazu

0
EPA/Jason Szenes
Vasilij Nebenzja

Sjedinjene Američke Države posmatraju SB UN kao prepreku na putu Vašingtona da pruži Izraelu potpunu slobodu da očisti Pojas Gaze, rekao je stalni ruski predstavnik pri UN Vasilij Nebenzja na sastanku tog tela o situaciji na Bliskom istoku.

– Američke kolege nisu pokušavale da sakriju da na Savet bezbednosti gledaju kao na opstrukciju koja ne bi trebalo da staje na put njihovoj efikasnoj diplomatiji na terenu, odnosno da svom glavnom bliskoistočnom savezniku pruže potpunu slobodu da počisti enklavu – poručio je Nebenzja.

Zamenik portparola američkog Stejt departmenta Vedant Patel potvrdio je da će Vašington staviti veto prilikom večerašnjeg glasanja u Savetu Bezbednosti Ujedinjenih nacija o aplikaciji Palestine za prijem u punopravno članstvo Svetske organizacije.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija glasaće danas o kandidaturi Palestine za punopravno članstvo u UN, a očekuje se da glasanje počne u narednih nekoliko sati.

Za usvajanje rezolucije potrebno je devet glasova za, uz uslov da nijedna od pet stalnih članica (SAD, Velika Britanija, Francuska, Rusija i Kina) ne glasa protiv.

Ukoliko bi dobila podršku Saveta bezbednosti, Palestini bi bila neophodna i dvotrećinska podrška Generalne skupštine UN da bi postala punopravna članica.

Ilon Mask tvrdi: Sledeće godine imaćemo veštačku inteligenciju pametniju od bilo kog čoveka

0
EPA-EFE/BRITTA PEDERSEN
Ilon Mask

Veštačka inteligencija pametnija od bilo koga na Zemlji mogla bi da postoji sledeće godine, osim ako zahtevi za snagom i računarstvom ovog sektora pre toga ne postanu neodrživi, rekao je Ilon Mask. Predviđanje označava oštru eskalaciju Maskove prethodne tvrdnje da će superinteligentna veštačka inteligencija postojati do 2029.

Mask je izjavio u jednom intervjuu da verovatno do kraja sledeće godine ćemo imati veštačku inteligenciju koja je pametnija od bilo kog čoveka. Međutim, ovo predviđanje je praćeno upozorenjem da bi sve veći zahtevi i nestašice struje najmoćnijih čipova za obuku veštačke inteligencije mogli ograničiti sposobnost veštačke inteligencije u bliskoj budućnosti, navodi Gardijan.

– Prošle godine bilo je ograničenja sa čipovima. Ove godine napajanje se prelazi na naponski transformator. Za godinu-dve ostaje samo snabdevanje strujom – rekao je Mask.

On je 2023. godine, kada je predvideo dolazak superinteligencije u roku od pet do šest godina, izrazio duboku zabrinutost zbog mogućih posledica. Istovremeno kad je lansirao svoju AI start-up kompaniju kAI, rekao je da bi želeo da može da zaustavi ili uspori naprednu digitalnu superinteligenciju, ali da to deluje nerealno, pa će kAI zapravo biti ta koja će razviti veštačku inteligenciju. Nadamo se da će to biti na dobar način.

– Za nas je zapravo važno da brinemo o budućnosti Terminatora kako bismo izbegli budućnost Terminatora – dodao je Mask, misleći na film u kojem samosvesni kompjuterski sistem ratuje protiv čovečanstva.

Godinu dana kasnije, kAI čvrsto pokušava da predvodi razvoj superinteligencije. U nedavnom intervjuu, Musk je rekao da je najnovija verzija njegovog Grok AI chat bota jednaka GPT-4, OpenAI-jevom vodećem modelu. GPT-4 je star više od godinu dana, a konkurenti su već ispunili ili premašili njegove mogućnosti, a Anthropicov Claude 3 Opus se generalno smatra novim liderom na tržištu.

Muskove ranije prognoze nisu se pokazale tačnim do sada. Na primer, 2016. godine je greškom predvideo da će Tesla moći da autonomno vozi od Njujorka do Los Anđelesa u roku od dve godine, kao i da će njegova kompanija SpaceKs poleteti na Mars 2018. godine, što se još uvek nije desilo.

Takođe, iduće godine, Musk je sugerisao da će prvi proizvod kompanije Neuralink, koji se odnosi na moždane čipove, biti dostupan na tržištu “za oko četiri godine”. Međutim, prva osoba je implantirala čip sedam godina kasnije.

Svečano otvoren prvi MTEL Germany Shop u Nemačkoj

0
MTEL Germany
Vladimir Lučić (desno) i Stefan Božić svečano otvaraju prvi MTEL Germany Shop

Sa jedinstevnom uslugom mobilne telefonije i televizije, na tržište Nemačke stigao je novi telekomunikacioni operator, MTEL Germany.

Kompanija koja više od deset godina uspešno posluje na evropskom tržištu, od sada će svoje usluge pravljene isključivo po nemačkom standardu ponuditi i svim građanima Nemačke. Usluga je napravljena da zadovolji potrebe modernog korisnika, bez obzira na to da li živi ili boravi u Nemačkoj ili iz ove zemlje putuje širom sveta.

Prvu od 30 poslovnica u Nemačkoj do kraja godine, kompanije MTEL Germany, otvorila je u Menhengladbahu. Svečanosti povodom otvaranja Shop-a prisustvovale su ugledne zvanice i istaknuti poslovni ljudi iz ovog dela Nemačke. Moderan prodajni prostor, koji očekuje korisnike u prijatnom i funkcionalnom ambijentu, presecanjem vrpce simbolično su otvorili generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić i generalni direktori MTEL Germany Stefan Božić i Bojan Obradović.

Enterijer prvog MTEL Germany Shop-a

– Naša očekivanja na nemačkom tržištu su velika, pre svega imajući u vidu kvalitet usluga koje nudimo korisnicima, što ne bi bilo moguće bez sjajne saradnje sa našim nemačkim partnerima, na čemu bih im se zahvalio ovom prilikom. Pažljivo prateći evropske i svetske trendove kreirali smo idealnu uslugu za savremenog korisnika. Bez obzira na to da li živite u Nemačkoj ili iz ove zemlje putujete širom sveta, sa MTEL Germany karticom vaša komunikacija će biti besprekorna. Takođe, pozvao bih sve zainteresovane da posete naše poslovnice, uvere se u kvalitet usluga i postanu naši korisnici. Lično verujem da će biti toliko zadovoljni uslugom da će nas preporučiti svim svojim prijateljima u Nemačkoj – istakao je nakon otvaranja poslovnice u Menhengladbahu generalni direktor Telekoma Srbija, Vladimir Lučić i dodao:

– Nakon detaljne analize nemačkog tržišta mobilnih komunikacija, odabran je Vodafone kao strateški partner. Zahvaljujući agilnom pristupu, Vodafone je omogućio izvrsnu tehničku implementaciju, uključujući najmodernije tehnologije kao što su 5G i VoLTE što korisnicima MTEL Germany pruža garanciju za najkvalitetniju govornu uslugu kao i brz i pouzdan mobilni internet, ne samo u urbanim nego i u ruralnim delovima Nemačke.

Odličan izbor mobilnih telefona i MTEL paketa

– Radujemo se saradnji. Korisnici MTEL-a dobijaju pristup auto-putu mobilnog interneta koji pruža visoke brzine prenosa podataka i dovoljno kapaciteta za digitalni svakodnevni život. Zahvaljujući stalnom proširenju mreže, Vodafone LTE mreža dostupna je za više od 99 posto ljudi, dok je novi standard mobilne telefonije 5G dostupan za više od 91 posto populacije – izjavila Tanja Rihter, direktorka mreže u Vodafone.

Kompanija MTEL Germany korisnicima nudi usluge mobilne telefonije (pripejd i postpejd) i televizije sa posebnim povoljnostima za sve koji su spremni da probaju nešto novo.

– Novi korisnici MTEL Germany imaju mogućnost da zadrže svoj postojeći broj i uživaju u pogodnostima svih mobilnih tarifa. Jedna od značajnih pogodnosti svih MTEL tarifa je takozvani “Roaming Plus”, koji obuhvata dodatne GB za omiljene destinacije kao što su Turska, Albanija, Egipat, Izrael a uskoro i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. MTEL korisnici nemaju roaming ni u Velikoj Britaniji, kao ni u Švajcarskoj. U svim ovim, ali i brojnim drugim pogodnostima, naši korisnici mogu da uživaju, izjavio je generalni direktor MTEL Germany, Stefan Božić.

Božić je iskoristio priliku da najavi puštanje 5G mreže kao nove pogodnosti već od juna meseca.

MTEL televiziju karakteriše, pre svega legalan ali i raznovrstan sadržaj sa mnogim dodatnim funkcionalnostima.

– Imamo ambiciozne ciljeve za budućnost. Nastavićemo da širimo našu prodajnu mrežu i do kraja godine ćemo biti prisutni u svim većim nemačkim gradovima, kako bismo našim korisnicima bili dostupni ne samo putem telefona i internet stranice, već i lično. Istovremeno, stavljamo snažan fokus na društvenu odgovornost. Naš uspeh takođe doprinosi dobrobiti zajednice i društva, kojim pružamo naše usluge – istakao je generalni direktor MTEL Germany, Bojan Obradović.

Veliko interesovanje za usluge MTEL Germany

Pored poslovnica u Menhengladbahu, MTEL Germany je otvorio i prodajno mesto u Minhenu, a uskoro se očekuje i otvaranje poslovnice u Diseldorfu i Bohumu. Takođe, usluge MTEL Germany su dostupne putem sajta mtelgermany.de i preko razgranate mreže distributera poput Lekkerlanda koji obuhvata Nemačku poštu, najveći deo benzinskih pumpi (OMW, ENI) i veliki broj trafika gde se mogu kupiti prepejd usluge.

Cvijanović: Sve su žrtve žrtve i sve majke isto plaču!

0
Tanjug
Željka Cvijanović

Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović poručila je večeras okupljenima na narodnom mitingu “Srpska te zove” na Trgu Krajina u Banjaluci da se dugo znaju i okupljaju, kao i da svaki put pošalju poruku koju je trebalo da pošalju.

– Neki kažu da nas nema dovoljno, a ja kažem pojma vi nemate koliko nas ima na braniku Republike Srpske. Rećiću da nema velikih i malih žrtava. Sve su žrtve, žrtve. Nema kuće ni srpske, hrvatske i bošnjačke koja je raskućena, a da to nije tragedija. I ako smo u stanju da to kažemo zato što to mislimo onda to očekujemo i od drugih. Da ne pokušavaju da nas na svaki način ocrne već da budu ljudi i da kažu da sve majke isto plaču – rekla je Cvijanović.

Poručila je i da niko Srbima neće moći da uzme ni ponos ni sećanje, ali ni Republiku Srpsku zato što je ona, kazala je, izraz volje ovog naroda. Republika Srpska je, istakla je, bitka, politička i svaka druga, ona je okvir u kojem želimo da živimo i radimo i da je ostavimo našoj deci.

– Lažov Šmit je rekao da će intervenisati u naše nastavne programe, a ja mu sa ovog mesta poručujem da neće intervenisati ni u šta, neće intervenisati u naše programe i srpsku decu učiti da je Naser Orić heroj, a svi naši pripadnici Vojske Republike Srpske i policije Srpske zločinci i zlikovci. Naši nastavni programi su naši nastavni programi, naše škole su otvorene za svako dete za razliku od onog drugog entiteta – rekla je Cvijanović.

Podsetila je da i danas u Federaciji BiH postoje dve škole pod jednim krovom, a nas, kazala je, napadaju.

– Zašto oni nas napadu i toliko nas mrze – upitala je i istakla da je prirodno da se podrška dobije za osetljiva i teška pitanja, ali joj se, kaže, čini da to neće biti ovaj put, jer je neko zloupotrebljavao instititucije.

Srpska je, poručila je Cvijanović, otvorena za sve ljude koje god nacionalnosti bili, ali moraju da poštuju zakone Srpske, razliku nikada nismo pravili.

– Mi smo zrela republika, i demokratsko društvo.Ta rezolucija nastala je tako što nikada nije data prilika da o njoj odlučuju oni koji su nadležni, a ti koji su nadležni sam i ja, mene niko nije pitao – rekla je Cvijanović i istakla:

– Sto puta nas sankcionišite nećemo dati Srpsku donesite sto rezolucija. Nećemo. E, zato smo se mi ovde okupili i možete da pričate šta god hoćete, ali ova Republika može da se obračunava, ali neće da nosi terete koji joj ne pripadaju.

Zahvalivši svima zato što su došli na miting, Cvijanović je rekla da je ponosna na sve jednog čoveka koji je došao i na one koji prenos gledaju kod svojih kuća, kao i na one koji nisu došli.

– Doći će jednom, jer ovo je Republika koja pripada svima nama. Hvala Srbiji, predsedniku Srbije Aleksandru Vučić. Živela Republika Srpska, živela Srbija – poručila je Cvijanović.

Uloga Snežane Savić u “Boljem životu” bila je namenjena slavnoj pevačici: Otkriveno zašto je nije prihvatila

0
Youtube/TVINEMANIA
Snežana Savić

Nina Andrejević se zove lik koji je Snežana Savić otelotvorila u seriji “Bolji život”. Iako je možda bila sporedna uloga, na poseban način obeležila je ovo kultno delo koje se i danas gleda.

No, ova uloga nije bila prvobitno namenjena Snežani Savić, već jednoj drugoj slavnoj dami. Kako se navodi, producenti su želeli da lik Nine igra niko drugi do Lepa Brena!

Ona je glas i stas svakako imala, a već je pokazala i da je imala talenat za glumu zaigravši u filmovima “Tesna koža” i “Nema problema”.

– To je bilo veoma davno, više se i ne sećam ko me je sve zvao. Nisam imala vremena da radim serije jer snimanje može da traje i dve godine, već samo filmove – pričala je svojevremeno Lepa Brena, pa dodala:

– Tada sam bila preokupirana nastupima širom Jugoslavije, svetskom turnejom… Snežana Savić je veliki profesionalac i maestralno je odigrala ulogu, što ja sigurno ne bih umela.

Da li biste mogli da zamislite da je Slobodan Popadić, umesto za Snežanom ludovao za Brenom?

Kenedi: Drago mi je što su članovi moje porodice politički aktivni

0
EPA-EFE
Robert Kenedi Mlađi

Nezavisni kandidat za predsednika SAD Robert Kenedi Mlađi izjavio je danas da mu je drago što su pojedini članovi njegove porodice politički aktivni, nakon što su američki mediji objavili da će više od 15 Kenedijevih na predsedničkim izborima podržati Džoa Bajdena.

“Čuo sam da će neki u mojoj porodici podržati predsednika Bajdena. Drago mi je što su politički aktivni – to je porodična tradicija. Mi smo podeljeni u mišljenjima, ali ujedinjeni u ljubavi jednih prema drugim”, napisao je Kenedi na društvenoj mreži X.

Dodao je da to vidi kao mogućnost i za Sjedinjene Države.

“Možemo li se ne slagati, a da ne mrzimo svoje protivnike? Možemo li vratiti uljudnost i poštovanje u javnom diskursu? Mislim da možemo”, naveo je Kenedi.

Istakao je da se njegova kampanja, na kojoj, kako kaže, rade mnogi članovi njegove porodice, odnosi na “izlečenje” SAD.

“Odnosi se na izlečenje američke ekonomije, naše krize sa hroničnim bolestima, naše srednje klase, našeg okruženja i našeg položaja u svetu kao miroljubive nacije”, napisao je Kenedi.

Dodao je da će do “izlečenja” doći samo ako bude izlečen “nacionalni razgovor” i ako se iz “besa i straha” bude prešlo u “ljubav i poštovanje”.

Ranije danas, američki mediji su objavili da će više od 15 članova Kenedijeve porodice podržati Bajdena na predstojećim predsedničkim izborima.

Kenedi ima podršku 15 odsto registrovanih birača u SAD, Bajden 39 odsto, a republikanac Donald Tramp 38 odsto, pokazuje istraživanje Rojtersa i Ipsosa.

Četvrti put među najboljima

0
Z. Mirković
DOKAZ KVALITETA I STRUČNOSTI: Zoran Kalabić sa priznanjem

Finansijska kriza i potom pandemija negativno su uticali na svetsku privredu i ugasile brojne firme, a jedna od njih u Beču i pored svih globalnih teškoća uspeva da i dalje ređa nagrade. To je kompanija 4M Immobilien vlasnika Zorana Kalabića, koja je ponovo dobila nagradu za najbolju firmu u oblasti nekretnina.

Portal Find my home svake godine ocenjuje kvalitet rada kompanija u oblasti nekretnina, pri čemu veliku pažnju pridaje kvalitetu usluga, ozbiljnosti, pouzdanosti, simpatičnosti i stručnosti. Ove godine 4M Immobilien našao se među najboljima.

– Velika nam je čast što smo dobili ovo priznanje. To nije prvi put, pošto smo već u prethodnih sedam godina u tri navrata dobijali ovu nagradu. Ona je dokaz da su klijenti zadovoljni našim kvalitetom – rekao je Kalabić.

Istakao je da su mnoge firme, u oblasti nekretnina, od kada je krenula finansijska kriza, pa potom i pandemija, morale da prijave stečaj.

– Postalo je mnogo teže raditi u ovom uslovima kada su banke pooštrile uslove za davanje kredita, povećale se kamate. Ljudi više nemaju para da plate kreditne rate. U svoj toj histeriji je mnogo teško raditi. Ali kvalitetom i uslugama, stalnom edukacijom i velikim timom stručnjaka uspevamo da se uspešno borimo na tržištu – rekao je Kalabić.

Opstaju samo najbolji

Pre krize na glavnom austrijskom oglasnom portalu Wilhaben oglašavalo se oko 1.250 kompanija koje se bave nekretninama, a taj broj je sada pao na 450.

– To najbolje dokazuje u kakvim teškim okolnostima opstajemo, tako da je nagrada dodatni podstrek da nastavimo putem kojim smo krenuli – rekao je Kalabić.

Brnabić: Bez obzira na izazove, važno je da se Srbija i Republika Srpska drže zajedno

0
Tanjug
Ana Brnabić

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić poručila je večeras u Banjaluci da, bez obzira na to sa kakvim se izazovima suočavamo, važno je da se Srbija i Republika Srpska drže zajedno, a da će oni koji su danas na vlasti u Srbiji, za razliku od nekih prethodnih, uvek biti uz Republiku Srpsku i srpski narod.

– Bez obzira na sve izazove i na sve nedaće sa kojima se zajedno suočavamo. I koliko god vremena bila teška, izazovi kompleksni, važno je da se držimo zajedno, važno je da se okupljamo, pomažemo i da smo uvek u našem nacionalnom biću jedno – rekla je Brnabić tokom svog govora na velikom mitingu “Srpska te zove”, koji je organizovan kao odgovor na rezoluciju o Srebrenici o kojoj će se raspravljati u maju u Generalnoj skupštini UN.

Brnabić je naglasila da sa večerašnjeg skupa želi da pošalje tri poruke.

– Moja prva poruka je da je Srbija uvek bila i biće za poštovanje Dejtonskog sporazuma. Nažalost, deluje da smo jedini koji su tu poziciju uvek u potpunosti dosledno držali i nismo je nikada menjali. Istovremeno, uvek smo bili meta najprljavijih napada, besomučnih laži, samo zato što nekome ne odgovara Srbija koja je ekonomski sve snažnija, u svakom pogledu sve uspešnija i koja brine o svom narodu – rekla je Brnabić.

Brnabić je istakla, obrazlažući drugu poruku, da su se vremena promenila i da su nekada vlast u Srbiji činili oni koji su uvodili sankcije Republici Srpskoj, da su nakon njih došli oni koji su, kako je rekla, radili onako kako im se iz inostranstva naredi.

– Danas su u Srbiji na vlasti ljudi koji će uvek biti uz Srpsku i uz srpski narod. Svakako ne moramo uvek da mislimo isto, mogu mišljenja da nam budu različita, možemo nekada i da se ne složimo oko nekih stvari, ali ćemo uvek biti zajedno. I što bude teže, to ćemo mi biti bliži – poručila je Brnabić.

Brnabić je naglasila kao treću poruku to što je Srbija jedina zemlja u regionu koja je, preko najviših zvaničnika, iskazala žaljenje prema žrtvama drugih naroda na Balkanu.

– Jedina. Naš predsednik tada kao predsednik vlade Srbije Aleksandar Vučić otišao je u Srebrenicu da položi cvet i da pokaže pijetet, a tamo je mučki napadnut. Pošto je valjda želeo da položi cvet, oni su želeli da ga ubiju i da ga linčuju. I dan danas to ostaje jedini napad na nekog stranog zvaničnika koji ni na koji način nije kažnjen – rekla je Brnabić.

Makron: EU podržava jačanje sankcija Rusiji i Iranu

0
Tanjug/AP
Predsednik Francuske Emanuel Makron

Zemlje EU jednoglasno podržavaju jačanje sankcija Rusiji, izjavio je francuski predsednik Emanuel Makron.

– Jednoglasni smo da treba pojačati sankcije Rusiji, kao i intenzivirati borbu protiv zaobilaženja ovih sankcija – rekao je Makron na konferenciji za novinare posle samita EU u Briselu.

On je istakao da vojna podrška Ukrajini, uključujući isporuke municije i zajedničku proizvodnju oružja na ukrajinskoj teritoriji, ostaje prioritet za Evropsku uniju.

Prema njegovim rečima, Evropska unija će jačati svoje suprotstavljanje navodnim pokušajima Rusije da destabilizuje situaciju dezinformacijama i mešanjem sa približavanjem izbora za Evropski parlament.

Francuski predsednik je dodao da je Evropska unija takođe odlučila da proširi sankcije Iranu.

– Odlučili smo da uvedemo sankcije Iranu, konkretno u vezi sa proizvodnjom i predajom iranskih raketa i bespilotnih letelica u zemlje Bliskog istoka i Rusije – istakao je Makron.

Lideri zemalja Evropske unije kasno sinoć nakon samita u Briselu dogovorili su se da prošire evropske sankcije Iranu u kontekstu nedavnog napada na Izrael.

Zapadne zemlje tvrde da Iran navodno isporučuje dronove Rusiji za vojne operacije u Ukrajini. Moskva i Teheran su negirali takve optužbe.

Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da je tema kupovine borbenih dronova iz Irana veštački ubačena u američke medije.

NAJNOVIJE