Prepolovljene kvote za strance

0

Doris Lojtar

Odlukom nisu obuhvaćene ni zemlje članice Evropskog udruženja za slobodnu razmenu (EUSR) tako da se ona ne odnosi na radnike iz Islanda, Lihtenštajna i Norveške nisu obuhvaćeni ovom merom.

 

Analizirajući stanje na tržištu rada švajcarska vlada konstatovala je da je znatno opao broj stranih radnika iz država članica Evropske unije koji u Švajcarskoj traže i nalaze posao.

Vlada je odlučila da iduće godine izda maksimum 2.000 dozvola za boravak i 3.500 dozvola za ograničen boravak državljanima zemalja koje nisu članice ni Evropske unije, ni EUSR.

 

Bezbednosna klauzula

Prema postojećim ugovorima koji trenutno važe državljani iz 27 zemalja EU mogu slobodno da dođu u Švajcarsku i traže posao. Jedna odrednica omogućava Bernu da aktivira "bezbednosnu klauzulu" i postavi kvote ukoliko se broj radnika iz EU poveća za više od 10 odsto u odnosu na tri prethodne godine.

Švajcarske vlasti u saopštenju dodaju da bi moglo da dođe do povećanja ovih kvota u toku 2010. godine ukoliko se pokaže da na tržištu rada postoji potražnja veća nego sada.

Ministarka ekonomije Doris Lojtar izjavila je prošle nedelje pre objavljivanja odluke da će pokušati sa Evropskom unijom da ispregovara aktiviranje "bezbednosne klauzule" čime bi se omogućilo ograničavanje broja radnika iz EU koji dolaze u Švajcarsku. Ona je ocenila da je švajcarska vlada "pogrešila" zato što to nije ispregovarala već u maju jer "bezbednosna klauzula" postoji kao mogućnost u tekstu ugovora o slobodnom kretanju između potpisanom Berna i Brisela.

– Da smo to učinili, mogli bismo da držimo na udaljenosti od naše teritorije nekoliko hiljada ljudi koji su se našli na našem tržištu rada – rekla je ministarka.
Nezaposlenost je u Švajcarskoj u oktobru iznosila četiri odsto, dostigavši tako najviši nivo u poslednje četiri godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here