pixabay.com

Sveže trešnje za prazničnu trpezu košta će Australijance ove godine duplo više nego lane.

Naime, jaka oluja sa grmljavinom oštetila je kuće i ostavila hiljade ljudi bez struje u Južnoj Australiji tokom prošle nedelje, a kako javljaju mediji, divlje vremenske prilike pogodile su državu treći put za četiri nedelje.

Izvršni direktor kompanije Proizvođači voća Južna Australija, Grent Piget procenio je da bi gubitak berbe u celoj državi mogao da bude od 60 do 70 odsto.

Objasnio je da su kiše koje su konstanto trajale tri do četiri dana prošle nedelje natopile plodove, dovodeći do toga da trešnje pucaju, pri čemu su veće trešnje sklonije ovoj vrsti oštećenja.

– U ovom momentu teško je izračunati gubitak u dolarima, ali voćnjaci Južne Australije vrede 30 miliona dolara svake godine – izjavio je Piget za SBS.

Izveštaji sredinom prošle nedelje su potvrdili da su cene trešanja na centralnoj pijaci Adelajda skočile na 49,99 dolara po kilogramu zbog oluja.

Prema rečima Pigeta, cene su se kasnije stabilizovale na preko 30 dolara po kilogramu, ali je to i dalje dvostruko više od uobičajenih 13-14 dolara po kilogramu pred Novu godinu.

– Ako želite vrhunske trešnje, veličine 30 milimetara, one bi mogle da budu 35 dolara po kilogramu. Dok će manje trešnje koštati oko 20 dolara za Božić – istakao je Piget.

Zasadi trešanja su, takođe, uništeni u Novom Južnom Velsu, kada je loše vreme pogodilo državu krajem novembra, ali u manjoj meri nego u Južnoj Australiji.

Inače, berba trešanja traje od sredine novembra do februara, a loše vreme utiče na snabdevanje kako u zemlji, tako i u inostranstvu.

Australija izvozi trešnje susednim državama jugoistočne Azije, uključujući Vijetnam, Singapur i Tajland.

– Izvoz je prilično teško pogođen, jer dok na domaćem tržištu mogu da se prodaju i oštećene trešnje, za izvoz one moraju da budu savršene – istakao je Piget.

Ministarka za primarnu industriju Južne Australije, Kler Skriven je rekla da država još uvek procenjuje štetu za industriju trešanja i razmatra na koji najbolji način da pomogne proizvođače. Prema njenoj proceni, uništeno je oko 50 odsto zrelih trešanja, koje su bile spremne za branje.

Račića u izobilju za prazničnu trpezu

I dok je loše vreme narušilo berbu trešanja, topao početak leta stvorio je savršene uslove za račiće.

Veronika Papkosta, izvršna direktorka Industrije morskih plodova Australije, rekla je za Gardijan da cene škampa ove godine neće otići u nebo.

– Ovo je bila dobra sezona za uzgoj i hvatanje škampa. Imamo obilje ponude – istakla je ona.

Očekuje se da kupci uštede između deset i 20 dolara po kilogramu, u poređenju sa prošlom godinom. U zavisnosti od veličine, račići će se u supermarketima prodavati između 14 i 35 dolara po kilogramu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here