EPA
Petodnevno zatvaranje u Pertu

Premijer Zapadne Australije Mark Mekgauan zapretio je otkazima svim državnim službenicima koji se ne budu vakcinisali protiv kovida do 31. decembra, kada ističe rok za prvu kategoriju zaposlenih.

Trenutno u ovoj državi ima više od 1900 radnika različitih državnih službi koji još nisu primili ni prvu dozu ili bar nisu dostavili potvrdu o imunizaciji.

Rok za primanje prve doze za 77.552 zaposlenih iz više vladinih sektora istekao je 1. decembra i svi koji do tada nisu to učinili više ne mogu da uđu na svoja radna mesta. Prva grupa obuhvata zaposlene u ustanovama za pružanje nege, policiji, zatvorima, klanicama, postrojenjima za preradu mesa i onima koji rade sa aboridžinskim zajednicama u zabačenim delovima države.

Kako je zvanično objavljeno, 2,5 odsto od svih zaposlenih u prvoj kategoriji za sada nisu primili nijednu dozu vakcine, s tim da je 155 njih dostavilo dokaze o izuzeću. Od preostalih radnika, čak 850 njih su trenutno na dužim odmorima ili bolovanjima i nadležne službe za sada nisu uspele da ih kontaktiraju.

Portparolka državne vlade rekla je da poslodavci imaju pravo da pokrenu disciplinske postupke protiv nevakcinisanih radnika kada istekne dvonedeljni “grejs period”. U tom periodu zaposleni će imati mogućnost da preispitaju svoje odluke i da se ipak vakcinišu kako bi mogli da se vrate na posao.

Premijer Zapadne Australije Mark Mekgauan izrazio je zadovoljstvo zbog velikog broja državnih službenika koji su se vakcinisali, ali je najavio da oni koji nisu neće moći još dugo da zadrže svoja radna mesta.

– Imamo 97,5 odsto državnih službenika iz prve grupe koji su se vakcinisali u roku. To je veliki procenat onih koji su poštovali pravila, ali ima i 2,5 odsto onih koji nisu. Njima je dato dve nedelje da se vakcinišu, a ako to ne učine, protiv njih će biti preduzeti koraci i oni će napustiti naš radni kadar. Izbor je na njima – istakao je Mekgauan.

Premijer je naglasio i da se izostanak ovih 1900 radnika neće osetiti, jer “državne službe zapošljavaju na hiljade ljudi i već nalaze rešenja kako sve to ne bi imalo uticaj na usluge koje pružaju”.

Bez plate tokom suspenzije

Zaposleni u državnoj službi koji nisu vakcinisani, neće primati platu za vreme disciplinskog postupka koji se bude vodio protiv njih, objavili su državni zvaničnici Zapadne Australije.

Za sada jedino policija garantuje isplatu zarada i tokom tronedeljnog procesa istrage protiv zaposlenih koji nisu ispunili svoju obavezu. Ovaj proces bi trebalo da traje najviše tri sedmice.

Druga grupa do 31. januara

Rok za vakcinaciju druge grupe zaposlenih u Zapadnoj Australiji ističe 31. januara. Do tog datuma, oni će morati da prime drugu dozu vakcine.

U ovu kategoriju spadaju zaposleni u ugostiteljstvu, samoposlugama, pekarama, poštama, vrtićima, školama, univerzitetima, radnici u gradskom prevozu, na benzinskim pumpama, u lukama, finansijskim institucijama, veterinarskim ambulantama, kao i svi vozači taksija, ubera i drugi komercijalni prevoznici.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here