EPA
Koronavirus u zapadnoj Australiji

U Zapadnoj Australiji ponovo nešto novo… Naime, kako se broj lokalno zaraženih kovidom povećava, premijer Mark Mekgauan je upozorio stanovnike ove države da bi uskoro mogla da stupe na snagu nova ograničenja.

Prema njegovim rečima, državna vlada još uvek nije donela odluku kada će uvesti nove restrikcije, ali nema sumnje da su one na pomolu.

U državi je utorak bilo zabeleženo ponovo novih šezdesetak slučajeva zaraze, dok je skočio i broj obolelih u domovima za stara lica.

Kako je veliko otvaranje državnih granica, koje je bilo planirano za 5. februar, još ranije odloženo na neodređeno vreme, turističke kompanije na zapadnoj obali neće imati koristi od otvaranja državnih granica Australije za strane turiste, od 21. februara.

Za sada, Zapadna Australija ima najstrožije kovid propise, obavezne maske u zatvorenom prostoru, a vakcinacija je uslov za ulazak na određena mesta, uključujući kafiće i restorane.

Država nastavlja da dopunjava zalihe brzih testova, s tim da je premijer istakao da će PCR testiranje ostati poželjna metoda provere, sve dok država bude imala kapaciteta za to.

U ovom momentu, Zapadna Australija ima 8,8 miliona RAT testova, a očekuje se da će još 2,4 miliona stići tokom ove nedelje.

Inače, obavezno je prijavljivanje pozitivnih rezultata brzih testova državnim zdravstvenim vlastima, što je do sada uradilo svega desetak ljudi.

Očekuje se i nova reklamna kampanja kako bi se javnost edukovala o definicijama bliskog kontakta i zahtevima za izolaciju dok se država priprema za život sa virusom.

Covid pravila

Maske su obavezne u regionima Perta i Pila, na jugozapadu, u Vitbel i u regionu Grejt Sautern. Svako ko putuje iz ovih regiona u druge mora da nosi masku dve nedelje nakon napuštanja navedenih regiona. Maske se preporučuju i na otvorenom ukoliko nije moguće socijalno distanciranje.

Dokaz o vakcinaciji protiv kovida zahteva se u celoj državi u zatvorenim prostorima, uključujući sve ugostiteljske objekte, licencirane komercijalne brodove, a isključuje se dolazak po hranu i bezalkoholna pića za poneti.

Za London i dalje preko Darvina

Kvantas će nastaviti da leti za London iz Darvina najkraće do juna, jer granice Zapadne Australije ostaju zatvorene i nije moguće putovanje preko Perta.

Ruta od Darvina do Londona uspostavljena je u novembru prošle godine kada su međunarodna putovanja nastavljena, ali su zbog restrikcija provremeno premeštena iz Perta. Kvantas je trebalo da nastavi letove iz Perta za London u aprilu, međutim za sada je nepoznato kada će vlada Zapadne Australije otvoriti granice.

– To je sjajna prilika da ohrabrimo hiljade posetilaca da svrate u Darvin da vide šta Severna teritorija ima da ponudi – izjavio je Alan Džojs, izvršni direktor Kvantasa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here