Foto Pošta / Igor Đukanović
Poklon za jubilej: Zoran Anđelković (desno) i dr Zdravko Ranisavljević

Pošta Srbije predstavila je emisiju prigodnih poštanskih maraka u čast 75. umetničke sezone Nacionalnog ansambla “Kolo”.

O značaju i doprinosu Ansambla “Kolo” na polju razvoja kulture i kulturne diplomatije i filatelističkom izdanju, na događaju su govorili v.d. direktora Pošte Srbije Zoran Anđelković i v.d. direktora Nacionalnog ansambla “Kolo” dr Zdravko Ranisavljević.

Zoran Anđelković, v.d. direktora Pošte Srbije

Zoran Anđelković rekao je da Pošta Srbije u okviru svoje filatelističke delatnosti pažljivo beleži i čuva uspomenu na ličnosti, događaje, važne datume, jubileje ustanova od nacionalnog značaja, sportska, umetnička i kulturna, naučna i druga dostignuća.

– Ovo je naš doprinos obeležavanju i, nadamo se, podstrek da Ansambl “Kolo” bude još brojniji i prisutniji širom Srbije, regiona i širom sveta gde će znanjem, umećem i bogatstvom repertoara predstavljati našu državu, istoriju i nacionalnu kulturu, i to ne samo svuda gde naši građani žive, već i u svim drugim zemljama, jer tako širimo duh i tradiciju Srbije – zaključio je Anđelković.

Dr Zdravko Ranisavljević, v.d. direktora Nacionalnog ansambla “Kolo”

Dr Zdravko Ranisavljević istakao je da Ansambl narodnih pesama i igara “Kolo” koji u ovom trenutku broji 100 zaposlenih, teži ka razvijanju sopstvenih kapaciteta na korist nacionalne kulture i kulturne politike naše zemlje.

– U eri očuvanja kulturnog nasleđa, kada izazovi globalne kulture nalažu odgovorno ponašanje na planu negovanja ličnih i kolektivnih identiteta, a pre svega nacionalnog, “Kolo” teži uobličenju sopstvenog identiteta, na umetničkom i programskom planu, u skladu sa nacionalnim strateškim prioritetima u kulturi koje zastupaju Vlada Republike Srbije i resorno Ministarstvo kulture – rekao je dr Ranisavljević.

Koreografija “Trojno”, čobansko nadigravanje iz Istočne Srbije

U umetničkom delu programa, nastupili su vokal Ivana Kojadinović i igrači koji su izveli koreografiju “Trojno”, čobansko nadigravanje iz Istočne Srbije.

Kulturna diplomatija bez granica

Događaju je prisustvovao državni sekretar u Ministarstvu kulture Miomir Đorđević i mnogi ugledni gosti.

Koverat prvog dana posvećen jubileju Ansambla “Kolo”

Filatelističko izdanje priređeno je uz stručnu saradnju Ansambla “Kolo”, dok je umetnička obrada izdanja delo Miroslava Nikolića i Nadežde Skočajić, kreatora maraka Pošte Srbije. Na prigodnoj poštanskoj marki je portret Olge Skovran, koreografkinje, pedagoga, osnivača i direktora ansambla “Kolo” i logotip ansambla – dva igrača u karakterističnom pokretu za narodnu igru.

Tabak: Portret Olge Skovran na prigodnoj poštanskoj marki

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here