Praznik srpskog filma

0

 

Podsetimo da je osnivač i direktor Festvala Slavica Petrović, a ovom prilikom o Festivalu razgovaramo sa Vladimirom Mulinom, članom Upravnog odbora Festivala, koji je bio u organizaciji manifestacije i ove i prošle godine.

– Očekujemo dolazak Brankice Sebastijanović, glavne glumice filma "Kad ljubav zakasni". Takođe, dolazi i Marija Žižović, režiser i scenarista filma "Kad mi tata kupi slona", dok je dolazak Dragana Bjelogrlića još neizvestan.
 

Kandidatura uskratila "Montevideo…"

Film "Montevideo, vidimo se" je otkazan. Bio je najavljen, ali je u međuvremenu postao srpski kandidat za nagradu Oskar u kategoriji naboljih dugometražnih igranih fimova na stranom jeziku za 2014. godinu. Time je uvršten u program festivala u Kaliforniji i njegova američka premijera biće održana najverovatnije tamo, a ne u Čikagu.

Na pitanje šta očekuje na ovogodišnjem festivalu, on kaže da će i ove godine biti puno publike, "onih novijih emigranata, onih koji su rođeni ovde, a našeg su porekla, a i Amerikanaca. Gledaoci mogu da vide najnovija filmska ostvarenja naše kinematografije, u jednom od najsavremenijih bioskopa, što svakako nije isto kao kada se gleda kod kuće na malom ekranu", naglašava on i kaže da u odnosu na prošlu godinu neće biti velikih promena.

– Samo ćemo se truditi da bolje organizujemo prodaju karata na licu mesta, u bioskopu, jer nas je prošle godine malo iznenadila velika posećenost!

On kaže da organizacija ovakvog događaja donosi mnogo glavobolje, posebno ako se uzme u obzir da svi u organizaciji to rade pored svojih redovnih poslova.
 

Svaka pomoć dobrodošla

Podsetimo da je Festival osnovala Slavica Petrović sa ciljem da bude godišnja proslava najboljih dostignuća savremene spske kinematografije. Pošto je Festival neprofitna organizacija čija je misija predstavljanje i promocija ostvarenja iz srpske filmske umetnosti, to je svaka finansijska pomoć dobrodošla.

– Zaista je sve složeno, od pregovora sa distributerima, pregovora sa bioskopima ovde, organizacije dolaska gostiju, reklame, dizajna… Uvek se dešava da neki film na koji smo računali otkaže i to stvara najveću glavobolju. Ali, zadovoljstvo je kad se čuje aplauz publike posle završetka filma!

Što se tiče njegove preporuke, on kaže da preporučuje sva tri igrana filma.

– Onaj ko hoće da se opusti u ljubavnoj drami treba da gleda film u petak "Kad ljubav zakasni". Ko hoće visokoumetnički film, onda neka dođe u subotu na film "Top je bio vreo", a ko hoće da vidi urbanu komediju neka dođe u nedelju na projekciju filma "Mali Budo". Takođe, gledaoci ne bi trebalo da propuste ni dokumentarni film "Lauš" koji govori o Žarku Lauševiću – kaže Mulina i dodaje da je iz organizacionog ugla Festival veliki finansijski rizik za organizatore, jer je skup pre svega zbog velikog i unikatnog bioskopa. Tu je i parking i sve ostalo, pa se nadam da ljudi sve to cene – dodaje on.
 

Počela prodaja ulaznica

Organizatori napominju da su svi filmovi titlovani na engleski jezik, tako da gledaoci mogu da pozovu na projekcije i svoje američke prijatelje i pokažu im dostignuća modernog srpskog filma. Takođe, važno je napomenuti za one koji kasne da projekcije počinju tačno na vreme, ali da su program i raspored podložni promeni.
Karte za sve projekcije koštaju po 20 dolara, a ako se kupuju u paketu, za sva tri dana koštaju 50 dolara. Prodaja ulaznica na sajtu Festivala je već počela i one se mogu kupiti u bioskopu Muvico na dan događaja jedan sat pre početka projekcije. Na dan projekcije, karte se mogu kupiti samo gotovinom. Ulaznice se takođe mogu kupiti u Kafe Beograd (2939 W. Irving Park Rd., Chicago, IL 60618). Oni koji su kupili ulaznice preko PadžPala mogu da ih preuzmu na Will Call na dan događaja. Poželjno je da se prilikom preuzimanja ulaznica pokaže e-mail adresa i kreditna kartica kojom je izvršena uplata.

 

Raspored projekcija

Festival će biti svečano otvoren u petak, 5. decembra, u sedam sati, a već u 7.15 organizovana je prva projekcija filma "Kad ti tata kupi slona" (Njhen džour dad budžs džou an elephant).
U 8.45 biće prikazan film "Kad ljubav zakasni" (Love isn’t alnjadžs on time). Drugog dana na programu su takođe dva filma – dokumentarni, animirani "Put do svetlosti" (Tonjard the light) koji počinje u sedam časova uveče i "Top je bio vreo" (So hot njas the cannon) koji počinje u 8.15. Trećeg i poslednjeg dana Festivala na programu su takođe dva filma – najpre dokumentarni "Lauš" o glumcu Žarku Lauševiću koji počinje u pet sato, a poslednji na programu Festivala je "Mali Budo" (Little Budo) koji počinje u 6.45.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here