B. Miličić
Litija oko crkve

BROD – U subotu na Pavlovdan u Poloju selu koje pripada Mesnoj zajednici Liješće u brodskoj opštini, stotinak nekadašnjih meštana, članova njihovih porodica, prijatelja i meštana iz drugih delova opštine obeležili su seosku slavu. Okupili su se u crkvi posvećenoj Svetim apostolima Petru i Pavlu i ni visoka temperatura i velika vrućina nije ih sprečila da prisustvuju liturgiji, učestvuju u litiji i lome slavski kolač.

Propoved sveštenika Nenada Mitrića

Naseljeno mesto Poloj u opštini Brod na severu Republike Srpske bilo je u području nebranjenom od poplava zbog izlivanja voda reke Save i njegovi stanovnici su se raselili na sve strane. I ono malo najupornijih stanovnika koji nisu pobegli od čestih poplava Save, u godinama odbrambeno-otadžbinskog rata raselilo se i pronašlo krov nad glavom da mogu živeti u miru. Mnogi od njih i njihovi potomci, rodbina i prijatelji okupe se jednom godišnje da bi u crkvi posvećenoj Sv. apostolima Petru i Pavlu 13. jula proslavili slavu ovog pustog brodskog sela. Tako je bilo i u subotu kad se stotinak njih okupilo oko crkve u kojoj su bogoslužili sveštenici jerej Jovan Tomić iz Liješća, protonamesnik Darko Vukomanović iz Vinske i jerej Nenad Mitrić sveštenik koji službuje u selu Pojezna u derventskoj opštini, a rođeni je Liješćanin. Posle liturgije organizovana je litija, a onda je rezan slavski kolač koji je zajedno sa slavskim ručkom pripremio kum ovogodišnje slave Dimitrije Vidaković. Čast da slavski domaćin bude sledeće godine na Pavlovdan primio je Boro Radovanović sa svojom porodicom.

Čuvanje tradicije

Prisutnom narodu obratio se sveštenik Nenad Mitrić ističući zadovoljstvo što se na Pavlovdan u Poloju kod crkve okuplja dosta meštana Poloja, članova njihovih porodica i prijatelja.

– Narod sela Poloj je rasut na sve strane sveta, ali čuva svoju Crkvu, veru i tradiciju, kao i sve ono što su mu ostavili preci i tako pokazuje svoju želju da generacijama koje dolaze prenese sve ono što ih vezuje za ovo selo – rekao je sveštenik Nenad Mitrić. Liješćanski sveštenik Jovan Tomić je naglasio da se već 15. godinu u Poloju slavi i u crkvi obeležava Sv. Apostol Pavle primetivši da “u Poloju nema naroda koji ovde živi, ali ima naroda koji voli da ovde dođe”. Tako je bilo i ove godine. Sveštenici su na kraju vernicima podelili naforu, a onda je organizovan slavski ručak za sve prisutne.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here