commons.wikimedia/Samirzahirovic
Saborna Crkva Hrista Spasitelja u Banjaluci

Episkop bihaćko-petrovački Sergije izjavio je da je pravoslavlje na udaru i da se ne mogu zatvoriti oči pred onim što se priprema, ali da je Republika Srpska stvorena kao mesto bratske sloge i dok je nje postojaće i srpski narod.

– Dan Republike Srpske je naša velika pobeda, naš ponos i naša snaga, ali i motiv da svako od nas radi i više i bolje radi dobra ovog namučenog naroda, koji je samo želeo da živi na svome, pošteno i slobodno, u miru sa svima oko sebe – rekao je vladika Sergije.

Vladika Sergije je naveo da je pravoslavlje na udaru, kako juče u Ukrajini tako danas u Crnoj Gori, a sutra ko zna gde.

– Oni koji bi da nas ne bude, trude se, za početak, da nas podele, da bismo se potom sami, između sebe, iscrpli bratskom mržnjom i sukobima – smatra vladika.

“Nije Srpska stvorena da bude mesto nejedinstva”

On je istakao da Gospod poziva na jedinstveno u dobru, da ljudi ne zaborave ko su i šta su, i napomenuo je da nisu oni najbolji stvarali Republiku Srpsku da bi se danas u njoj svakodnevno iscrpljivali međusobnim svađama, sukobima, omrazom.

– Nije Srpska stvorena da bude mesto nejedinstva – naglasio je vladika Sergije, već bratske sloge i napretka, da bude i ostane istinska kuća slobode, u kojoj će biti mesta za sve.

– Zato je gradimo sopstvenom ljubavlju, željom da u njoj bude mesta za sve, ali i molitvom da nam večno traje. Jer, dok bude Srpske biće i nas – rekao je vladika.

On je pozvao da se nikada ne zaborave oni koji su za Srpsku dali sve, neko život, neko tela, neko kuću i zavičaj i da su svi gubili da bi dobili Srpsku.

Prema njegovim rečima, iščekujući dan Rođenja Hristovog, srpski narod ne može zatvoriti oči pred onim šta mu se dešava, šta mu se priprema i šta ga uvodi u nove sukobe, nova razjedinjenja i konačno nestanak.

Posle ruskog pravoslavlja, objasnio je vladika, na red je došlo srpsko, svetosavsko, a sve se to dešava u godini velikog jubileja.

Vladika Sergije je poželeo srpskom narodu da zagledan u Republiku Srpsku, žrtvu koja je položena u njeno ime, sa radošću dočeka presvetli praznik Rođenja Hristovog.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here